Vanredna sjednica Skupštine TK zbog neigiranja zločina na Kapiji

Selim Bešlagić, koji je bio gradonačelnik Tuzle u vrijeme kad se zločin desio, a sadašnji zastupnik Naše stranke u Skupštini TK, knjigu Ilije Brankovića "Tuzlanska kapija - režirana tragedija", koja je promovisana uz podršku Ministarstva odbrane Srbije, ocjenjuje revizionističkim činom, ali nimalo iznenađujućim, saopšteno je iz Naše stranke.
07.11.2019 u 16:24
kapija

Negiranje zločina od strane oficijelnog Beograda nama nije ništa strano, kukavice kakvi jesu oni konstantno zločine sistemski poništavaju, a fašiste i zločince dižu u zvijezde. Od njih se to i očekuje, jer za priznanje zločina i iskreno izvinjenje treba hrabrosti, oficijelni Beograd je nema", kazao je Bešlagić.

On smatra da su odgovori na najnovije negiranje zločina na kapiji protokolarni i da suštinski neće ništa promijeniti. Pravi odgovor je, smatra on, u stalnom naglašavanju i prezentaciji istine, od čega se, kako kaže, odustalo, što je gotovo jednako sramotno kao i negiranje zločina:

"Mudrosti nam očigledno fali, jer kako drugačije objasniti potpuno nemoralno i nečuveno napuštanje Kapije i nepravljenja muzeja istine na mjestu gdje je cijela Tuzla zanijemila. Zahvaljujući Udruženju '25. maj – Kapija' , napravljen je barem prvi korak ka muzeju, nakon toga sve je stalo. Razrušen je i taj kutak istine."

Bešlagić je ocijenio da je uprava grada totalno izgubila kompas:

"Ne odgovaramo smišljeno, nego ad hoc i do sljedećeg negiranja zločina. Dok u Srbiji kontinuirano grade svoj narativ o režiranom zločinu na Kapiji, mi koji znamo istinu i za nju imamo dokaze tapkamo u mjestu i puštamo da nas nebranjeno udaraju gdje nas najviše boli. Vijećnici, gradonačelniče i upravo Grada, izgradite muzej, krajnje je vrijeme."

(AA)