Zašto bh.građani mijenjaju imena?

U prvih 10 mjeseci prošle godine 101 osoba je podnijela zahtjev za promjenu ličnog imena ili prezimena, dok se na taj korak u posljednja tri mjeseca 2019. godine odlučilo tek troje građana Banja Luke, podaci su Odjela za opću upravu.

20.01.2020 u 12:30
licna karta ilustracija

Ističu kako je razlog za pad zainteresiranosti građana za promjenu imena to što je u oktobru prošle godine usvojen novi Zakon o ličnom imenu, pišu Nezavisne novine.

"Od stupanja na snagu novog Zakona o ličnom imenu u oktobru prošle godine podnesena su do kraja godine ukupno tri zahtjeva, koja zbog pooštrenih kriterijima i težih uvjeta za promjenu osobnog imena nisu ni riješena", kazali su u Odjela za opću upravu.

Naime, prema novom zakonu pooštreni su kriteriji i uvjeti za promjenu imena i prezimena, te tako osobe koje nakon razvoda žele vratiti svoje prezime to mogu jednostavno učiniti u roku od godinu dana, a ako to ne urade u predviđenom roku dužni su dostaviti mnogo više dokaza nego ranije.

"Također, prema novom zakonu, promjena ličnog imena se neće odobriti osobama kojima od posljednje promjene imena nije proteklo više od pet godina otkako je posljednja promjena upisana u matične knjige", objasnili su nadležnom odjelu.

Dodaju da su 2017. godine zaprimili i riješili 118 zahtjeva, a 2018. 121 zahtjev za promjenu imena, te da su neki od razloga zašto građani mijenjaju imena jednostavnija upotreba imena i prezimena u inozemstvu.

"Ponekad građani žele promijeniti ime ili prezime radi usklađivanja podataka u matičnim knjigama s podacima o ličnom imenu koji su evidentirani na kartonima ličnih iskaznica u policiji", rekli su u nadležnom odjelu.

(NN)