Štrajkuju na groblju zbog osam neisplaćenih plaća

Zbog plate koja kasni osam meseci, šezdesetoro radnika niškog Javnog komunalnog preduzeća "Gorica" koje je iz protesta noć provelo na groblju među spomenicima, odlučilo je da i večeras ostane na svom "radnom mestu" i tako sve dok ne budu isplaćeni.
05.05.2016 u 19:43
gorica

"Ovo groblje je od sinoć naš dom jer smo mi već mesecima živi zakopani, jer naše porodice umiru od gladi. Posao i dalje obavljamo i završavamo ali i večeras ostajemo ovde da spavamo. Mesecima smo gladni, ostavljeni smo na cedilu, i niko nije došao da nas vidi i da nam kaže šta će biti sa nama, pa čak ni direktor", rekao je za Anadolu Agency (AA) Ivica Stevanović, jedan od radnika.

Iako bez hrane i nehumanim uslovima, ovi radnici ostaju istrajni u svojoj borbi za najosnovnija ljudska prava. 

"Sinoć smo od sindikata dobili po jednu konzervu hrane i oko 20 hleba i to je sve, za danas nemamo ništa. Ipak, mi ostajemo ovde, poneli smo lekove za smirenje i za pritisak, para nemamo, čak ni detetu za užinu za u školu nisam mogao da dam. Mi ne tražimo tuđe, tražimo samo ono što smo zaradili, a politika nas ne zanima. Dok možemo da radimo, radićemo. Više od 60 radnika ostaju ovde do daljnjeg", istakao je Goran Mitrović, radnik JKP "Gorica". 

On objašnjava da jedna sahrana na niškom groblju košta oko 50.000 do 60.000 dinara (500 evra) a da ih bude oko šest dnevno u proseku i da radnicima s toga nije jasno kako je moguće da para za njihove plate nema.

"Mi smo imali februara 2016 godine priliv novca u JKP "Gorici" 17 miliona dinara na mesečnom nivou. Koliko je tek na godišnjem nivou i gde su te pare kada nama plate nisu isplaćene" pita se Mitrović.

Radnici kažu da već više od godinu dana slušaju da će problem biti rešen, a platu nisu primili od avgusta meseca prošle godine, karticu za prevoz punih godinu dana. Oni radnici koji su tužili preduzeće nisu dobili ni dinara jer, kako kažu, "nismo lojalni", a oni koji nisu tužili dobili su socijalnu pomoć po 45 hiljada dinara.

Oni su noć proveli pored spomenika i tek iskopanih raka dok su danas nastavili uobičajeno da rade svoj posao i na taj način pokazali lojalnost firmi, ali ne i menadžmentu za koji smatraju da ih je doveo u položaj u kojem se trenutno nalaze.

Direktor "Gorice" Igor Jovanović rekao je za Anadolu Agency da se nada da će problem u skorije vreme biti rešen. Iako radnici tvrde da ih direktor nije ni kontaktirao, on kaže da je u kontaktu sa njima i da radi na rešavanju ovog problema.

"Poštujem pravo svakog radnika na bilo kakav vid protesta koji je u skladu sa zakonom. Ako radnici misli da je najveći problem u menadžmentu onda bi osnivači trebalo da promene menadžmentski kadar", kazao je Jovanović.

Jovanović tvrdi i da je preduzeo sve korake i da je sada sve u rukama Grada.

"Iz gradske uprave dobio sam uverenje da će oni formalno i pravno sprovesti inicijativu i da ćemo kao krajnji cilj imati trajno rešenje ovog problema“, rekao je Jovanić.

Grad je probleme ovog preduzeća pokušao da reši reorganizacijom ali i pored milionske pomoći koju su dobili radnicima zaostale plate i danas nisu ispaćene. 

(AA)