Srbija uhapsila sedmorku za zločine u Srebrenici

Sedam osoba uhapšeno je zbog ratnih zločina u Srebrenici. Oni se sumnjiče da su na lokalitetu Kravice počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Među žrtvama je više od 1.000 civila muslimanske nacionalnosti.
18.03.2015 u 08:04
zandarmr

Kako saznajemo, očekuje se hapšenje još jedne osobe.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić je rekao za AP da je ovo veoma bitan trenutak za Srbiju u "suočavanju sa prošlošću".

- Važno je naglasiti da je ovo prvi put da se tužilaštvo bavi masovnim ubijanjem civila i ratnih zarobljenika u Srebrenici - rekao je Vekarić za AP.

Tužilac je dodao da je ovo bitan trenutak za suočavanje sa prošlošću.

- Nikada se nismo bavili zločinama te veličine. Veoma je bitno da Srbija zauzme jasan stav što se tiče Srebrenice kroz sudski proces - rekao je Vekarić.

AP navodi da je "najvažnija osoba" koja je danas uhapšena Nedeljko Milidragović, komandant koji je imao nadimak "Neđo Kasapin", i koji je posle rata postao uspešni biznismen u Srbiji.

U saopštenju Tužilaštva za ratne zločine navodi se da je, po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, sedam osoba uhapšeno na više lokacija u Srbiji.

- Profesionalno izvedenom akcijom pripadnika MUP-a Srbije, sedam osumnjičenih - N.M, A.G, M.B, A.D, B.M, J.P i D.P, sprovedeno je u Tužilaštvo - piše u saopštenju.

 Tužilaštvo za ratne zločine donelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv bivših pripadnika Centra za obuku "Jahorina" u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, zbog sumnje da su u Srebrenici, na lokalitetu Kravice, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Među žrtvama je više od 1.000 civila muslimanske nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci identifikovani u masovnim grobnicama na više lokacija, među kojima su Glogova 1 i 2 i Ravnice.

 Tužilaštvo i MUP tragaju za još nekoliko lica za koja se pretpostavlja da su u susjednim zemljama.

(blic)