Hamburger i Coca-Cola 25 KM, sat parkinga 20 KM a kafa 6 KM

Dubrovnik je odavno poznat kao jedan od najskupljih ili najskuplja turistička destinacija na cijelom Jadranskom moru.
01.09.2018 u 10:06
dubrovnik

Da bi se uvjerili u stvarnost ovako visokih cijena, krenuli smo od parkinga. 

Jer da bismo krenuli dalje, morali smo se prvo parkirati.

Ako želite parkirati blizu Straduna, tj.najpoznatijeg šetališta za jedan sat trebate izdvojiti 75 kuna ili 20 KM. Ipak, odlučili smo da prođemo jeftinije pa smo krenuli dalje. U zoni 3 gdje je cijena 10 kuna po jednom satu jednostavno nije moguće pronaći mjesto. Nakon kraće potražnje, ljubazni domaćin nam je savjetovao da idemo u podzemnu garažu i da prošetamo do Straduna nekih 10 minuta. To smo i učinili.

Za dva sata parkinga izdvojili smo 80 kuna ili 20 KM. Kada se uzme u obzir cijena blizu mora od 75 kuna a da je bilo nemoguće parkirti u zoni 3 gdje je cijena po satu 10 kuna, onda je ovo kompromisno rješenje bilo najprihvatljivije. 

Očekivano na Stradunu su prisutne sve rase i nacije ljudi od Evropljana iz Engleske, Njemačke, Italije, Francuske, preko Japanaca, Južnokorejanaca zatim Australaca, Novozelanđana, do neizostavnih Arapa.

Iskreno najmanje je onih koji pričaju na jezicima naroda s prostora bivše države.

S obzirom da je ozbiljan ručak u Dubrovniku za prosječnog Bosanca pravi luksuz, odlučili smo se za jeftiniju varijantu. I dok se u Sarajevu, Tuzli ili Mostaru za 25 KM može dobiti teletina s prilogom, salatom i kiselom vodom, za taj novac smo u Dubrovniku mogli tek dobiti hamburger i Coca-Colu koji koštaju 99 kuna.

Ako se odlučite za pizzu za nju ćete izdvojiti od 40 do 70 kuna odnosno od 10 do 18 KM.

Nakon što se objeduje pritisak pada, a kako nije vrijeme ni mjesto za spavanje, potrebno je popiti kafu. Tako esspreso sa kiselom vodom u jednom prosječnom lokalu iznosi 40 kuna. Kafa je 24 a kisela voda 16 kuna odnosno 6 KM potrebno je za  "crni napitak" te 4 KM za kiselu vodu.

Kako se sladoledi nude na svakom uglu a i što sami topli dani iziskuju, posegnuli smo i za ovim osvježenjem. Jednu kuglu možete dobiti od 7 do 14 kuna ili od 2 do 3,5 KM.

- Mi koji smo iz Dubrovnika imamo kartice za parking, za kafu, za kupovinu u marketima..., pa zamislite kako bismo živjeli sa ovim plaćama i sa tako visokim cijenama, kaže nam Mario koji rođen u Dubrovniku.

Na kraju smo saznali da i u Dubrovniku ne cvjeta sve pa se i oni snalaze.

- Idemo u kupovinu u Trebinje ili Neum. Tamo ima "Bingo" i dođe nam puno jeftinije. I to ne samo "Bingo". Gorivo, odlazak automehaničaru, zubaru...sve je puno jeftinije a tu smo za pola sata, kaže Mario.

pressing.ba