Tresla se Albanija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija

Zemljotres jačine 5,2 stepena Richterove skale pogodio je jutros u 7.26 sati Albaniju, objavljeno je na stranici Seizmološkog zavoda Crne Gore.
01.11.2015 u 09:15

Samo šest minuta ranije je u Albaniji na istom mjestu registrovan još jedan slabiji zemljotres, jačine 3,3 stepena Rihtera.

Epicentar zemljotresa bio je 34 kilometra istočno od Tirane, na dubini od osam kilometara.

Osim u Albaniji zemljotres se osjetio i u Makedoniji, Crnoj Gori.

Potres magnitude 4.8 u 8.53 pogodio je granicu Slovenije i Hrvatske, a osjetio se i u Zagrebu.

Epicentar je, prema preliminarnim podacima Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), bio sedam kilometara jugozapadno od Brežica u Sloveniji. Ubrzo potom, u 9.08, uslijedio je i popratni udar preliminarne magnitude 3.5. Epicentar tog podrhtavanja bio je 13 kilometara južno od Krškoga.

Zasad nema informacija o eventualnim štetama, a doznaje se i da nuklearna centrala u Krškome funkcionira bez poremećaja.

Slovenski ured za seizmologiju i geologiju javio je da je magnituda prvog udara bila 4.2 te da se potres osjetio u cijeloj Sloveniji, ali i u Istri te najistočnijim dijelovima Italije, uključujući Trst.

Stanovnici Zagreba komentiraju da je potres u 8.53 trajao malo duže od podrhtavanja koja inače pogađaju ovo područje te da su se zatresli predmeti u stanu.

(agencije)