Ubio se da ne ide u zatvor na tri mjeseca

Žarko Mamutović (41) iz sela Donja Toponica kod Žitorađa, ubio se iz krateža naočigled policajaca koji su došli da ga odvedu u zatvor jer se nije vratio s vikenda. Mamutović je bio u zatvoru zbog tri prekršajne prijave za vožnju bez dozvole i trebalo je da izdrži kaznu od 170 dana, a na slobodu bi izašao 10. maja.
19.03.2015 u 08:18

Tragedija se dogodila u utorak u napuštenoj kući u selu Donja Bresnica, gde se Mamutović krio od policije. On je prije dvadesetak dana pušten kući na vikend, ali se nije vratio. Prije dva dana policajci su ga locirali. Međutim, umjesto da pođe s njima, pucao je sebi u srce puškom koju je tri dana ranije ukrao od komšije.

U njegovoj porodici kažu da Žarko nije imao namjeru da se vraća u zatvor i da je noć prije samoubistva najavio šta će učiniti.

- Govorio je da će se ubiti, da ne može da podnese da se vrati u zatvor. Ipak, mislili smo da će ga to proći. Sve vrijeme otkako je pobjegao iz zatvora krio se u jednoj napuštenoj kući, a mi smo mu nosili hranu i piće - priča Žarkova supruga Ružica Ibić.

Njegov sin šesnaestogodišnji Martin bio je tu kad se tragedija dogodila.

- Te večeri sam prespavao s ocem u kući. Ujutru smo čuli galamu i kroz prozor vidjeli policajce ispred kuće. Ubrzo su pozvali oca da izađe - priča mladić.
Prema njegovim riječima, Mamutović je rekao da će izaći kad ispuši cigaretu.

- Popušio je jednu, pa drugu cigaretu. Onda je sebi ubrizgao dva šprica u venu. Ne znam šta je bilo u njima. Rekao je da će se predati i da ja otvorim vrata. Pošao sam, a on je kazao:

- Idi ti, ne brini za mene. Onda sam začuo hitac. Okrenuo sam se i vidio ga mrtvog - kaže očajni sin.

Inače, Mamutović je bio povratnik u vršenju krivičnih djela. Osuđivan je zbog nekoliko krađa, a prije dvije godine izašao je sa sedmogodišnje robije iz niškog i leskovačkog zatvora.

(kurir)