Velika Albanija prijeti da raskomada Balkan

Dva odvojena napada Oslobodilačke nacionalne armija ("makedonski OVK") na makedonske institucije u protekle dvije nedjelje znak su da tenzije između albanskog i makedonskog stanovništva ne jenjavaju.
23.04.2015 u 18:04

„Albanci su jedina nacija na Balkanu koja u proteklih 200 godina nije uspela da izgradi pravu nacionalnu državu, za razliku od Srba, Hrvata, Grka, Bugara... Istovremeno, oni uživaju veliku podršku SAD, Velike Britanije i Nemačke, bez koje ne bi uspeli sami da ostvare ciljeve ni na Kosovu ni u zapadnoj Makedoniji“, kaže Antić iz Naprednog kluba, piše Blic.

Prema njegovoj ocjeni, situacija u Makedoniji je donekle pod kontrolom zahvaljujući inostranoj političkoj intervenciji. Međutim, zbog težnji ka stvaranju „velike Albanije“, strasti se ne stišavaju.

„Loša ekonomska situacija budi sećanje na devedesete, kada su kosovske i makedonske albanske vođe stvorile moć. Upravo su oni ti koji, uz mlade, sada zagovaraju ideju „velike Albanije“. Stvaranje „Republjike Iljirida“ usred Skoplja znak je kakve pretenzije imaju i da se neće zaustaviti“, dodaje Antić.

Profesor Vladimir Pivovarov, bivši šef makedonske Vojne obavještajne i kontraobavještajne službe, upozorava da se projekat „velike Albanije“ permanentno ispunjava, dok međunarodna zajednica ćuti.

„Ovaj projekat će u sledećim etapama biti usmeren ka Srbiji, Crnoj Gori i Grčkoj, gde se već sad stvaraju preduslovi za njegovo ispunjenje. Poslednja izjava albanskog premijera Edija Rame pokazuje da on javno zagovara spajanje Kosova sa Albanijom i zabrinjavajuće je što je reakcija međunarodne zajednice potpuno izostala“, kaže Pivovarov.

Visoki makedonski zvaničnici osudili su juče napad na policiju u Gošincu na sastanku koji je sazvao predsjednik Đorđe Ivanov.

Privedena su četvorica Makedonaca iz mjesta Stanić za koje se sumnja da su učestvovali u napadu, ali jedan od njih, Kadri Bajrami, porekao je optužbe.

(agencije)