Zagreb: Pet osoba u komi nakon uboda komaraca

Pet osoba oboljelih od bolesti Zapadnog Nila bori se za život u Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" u Zagrebu!
11.09.2018 u 17:16

Njihovo je zdravstveno stanje neizvjesno, prikopčani su na aparate za disanje i nalaze se u dubokoj komi, potvrđeno je sa ove klinike.

Bolest Zapadnog Nila prenose komarci, a od pojave prvih oboljelih bolest je laboratorijski potvrđena kod 39 osoba, od kojih je jedna umrla, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Dvoje oboljelih zaraženo je izvan Hrvatske, dok se kod još dvoje ne može sa sigurnošću utvrditi mjesto zaraze, javlja Hina. Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća središnji živčani sustav.

Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 6. rujna na području Europe zabilježeno je ukupno 1112 slučajeva bolesti Zapadnog Nila.

Najviše oboljelih je registrirano u Italiji (327), Srbiji (262) i Grčkoj (168), ali značajan broj zabilježen je i u Mađarskoj (134) i Rumunjskoj (117). Od bolesti Zapadnog Nila u tom je razdoblju umrla 71 osoba.

(agencije)