Aktuelne mjere i dalje na snazi u TK

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada usvojila Naredbu Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona predložena na današnjoj sjednici štaba, a kojom se usvajaju se naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. Naredbe i preporuke donesene od strane Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona donesene u ranijem periodu, koje se odnose na ugostiteljske objekte i javni prijevoz, ostaju na snazi do daljnjeg.
09.04.2021 u 15:11
kazne nenosenje maske tuzla06

Posjete domovima za stara i iznemogla lica na području Tuzlanskog kantona obustavljaju se do daljnjeg. Do daljnjeg se nastavlja i obustava izvođenja praktične nastave za sve učenike i studente koju istu obavljaju u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona osim za studente XII semestra Medicinskog fakulteta (klinički staž). Obustavlja se i dalje izvođenje hladnog operativnog programa u svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama bolničkog nivoa na području Tuzlanskog kantona.

Od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona je zatraženo da izvrši pojačanu kontrolu poštivanja naredbe, koja se odnosi na zabranu izvođenja hladnog operativnog programa u svim javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama bolničkog nivoa na području Tuzlanskog kantona, te da o obavljenoj kontroli izvijesti Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona u roku od 15 dana.

Također je zatraženo da Kantonalna uprave za inspekcijske poslove predloži izmjenu zakonskih rješenja u oblasti inspekcijske djelatnosti koja bi omogućila jačanje kapaciteta navedenih institucija u kontroli provedbe epidemioloških mjera, a od Uprave i nadležnih gradskih/općinskih inspekcija i Uprave policije Tuzlanskog kantona traži se nastavak intenzivnih aktivnosti u smislu kontrole provedbe donesenih naredbi, sa akcentom na kladionice, ugostiteljske objekte.