Anela napustila Irsku i dobru zaradu, te se vratila u BiH

I dok posljednjih godina uglavnom slušamo priče mladih, pa i cijelih porodica, kako napuštaju Bosnu i Hercegovinu u potrazi za boljim sutra, ipak nailazimo i na sasvim obrnute životne priče. Jedna od njih dolazi iz Ravnog, male općine u Hercegovini..

29.08.2020 u 18:10
anela

Naime, Općina Ravno u proteklom je razdoblju raspisala konkurs za prijam državnih službenika u ovu općinu, a oni koji su dobili posao, dobili su i besplatan smještaj, prenosi Pogled.ba.

Da priča bude zanimljivija, među onima koji su dobili posao je i jedna djevojka koja se vratila iz irskog Dublina. Anela Brać po zanimanju je magistra socijalnog rada. Nakon završenog fakulteta u potrazi za poslom odlazi u Dublin, gdje počinje raditi kao odgojiteljica u vrtiću. Sve je bilo dobro, odlično je zarađivala, novca, kako kaže, nije nedostajalo, ali ljubav prema rodnoj grudi ipak je bila jača, javlja RTV Herceg Bosne.

Kada je odlučila napustiti, u posljednje vrijeme za mnoge iz BiH “obećanu zemlju” Irsku i Dublin, Anela je međuvremena vidjela konkurs Općine Ravno te je ta, inače rođena Stočanka, profesionalnu karijeru nastavila graditi u toj maloj općini Hercegovačko-neretvanskog kantona. Podrška kolega bila je ogromna, a profesionalnost i ljubaznost ljudi koji su je dočekali u toj instituciji, ističe, nije nimalo manja nego u Dublinu.

- Kolege su me odlično prihvatili, ovdje se osjećam odlično – kaže Anela Barć za RTV Herceg Bosne. 

Osim Anele, u Općini je posao dobila i magistra ekonomije Ivana Dadić, inače rođena Mostarka, kojoj je, kako ističe, bolje doći u Ravno nego ići preko granice.

Osim ugovora na neodređeno vrijeme, ove dvije mlade djevojke dobile su i besplatan smještaj koji im je osigurala Općina Ravno. I dok mnoge razvijenije sredine muku muče kako zadržati mlade, načelnik općine Ravno Andrija Šimunović zna kako ih privući.

- Općina je prije pola godine raspisala konkurs za prijem triju državnih službenika, a konkurs je sadržavao i smještaj u zgradi koju je pravila Općina – kaže načelnik Šimunović.

A djevojka s početka ove priče koja se vratila u rodnu Hercegovinu poručuje kako joj novac ništa ne predstavlja, jer, kako ističe “u Irskoj je imala sve, ali nije imala ništa”.

(HB)