Biciklom putuje po svijetu, u Mostaru zaplakao

Put oko svijeta sintagma je kojom će se poslužiti skoro svaki prolaznik na ulici upitate li ga koja je njegova najveća želja. Za mnoge potajne avanturiste putovanje oko svijeta, nažalost, ostaje samo želja ili nešto o čemu će vječito sanjariti, no u takvu priču se definitivno ne uklapa i 44-godišnji Azerbejdžanac Ramil Ziyadov, koji već devet godina na svom biciklu obilazi svijet.
06.03.2022 u 11:26
azerbejdzanac

Biciklom, na kojem su istaknute zastave Turske i Azerbejdžana, počeo je putovati svijetom 2013. godine, a od tada je boravio na četiri kontinenta (Afrika, Azija, Evropa i Južna Amerika), posjetio je više od 50 zemalja i "propedalao" oko 90.000 kilometara. Na tom putu bilo je lijepih ali i teških trenutaka, no za Ziyadova je to prije svega bio put na kojem je otkrio šta je sreća. Za sebe kaže kako je moderni derviš. Trenutno putuje kroz zemlje Balkana.

Nakon obilaska Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore, put ga je doveo i do Bosne i Hercegovine. Sretan je, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA), što je došao u Bosnu i Hercegovinu, zemlju koju doživljava kao bratsku i u kojoj se ne osjeća kao stranac. Malo je takvih zemalja u koje je došao a osjećao se kao kod kuće. Zahvalan je na gostoprimstvu koje mu je pokazano u svakom bh. gradu kroz koji je prošao.

Govoreći o tome kako se rodila ideja da krene u ovu avanturu, koja je san mnogih a java tek ponekih, Ziyadov objašnjava kako se još od djetinjstva i momenta kada je prvi put vidio kartu svijeta u njemu probudila želja da taj svijet upozna.

- Sjećam se da sam kao dječak često znao crtati kartu svijeta i tada sam na neki način mislima putovao planetom. Kako sam odrastao tako je rasla i moja želja. Trudio sam se da shvatim odakle dolazi toliko interesovanje za svijetom, razmišljao sam i pitao se da li je to meni upućena neka poruka, da li mene taj svijet sebi zove i tako sam odlučio krenuti na ovaj put - kaže za AA Ziyadov.

- Obišao sam više od 50 zemalja, za to vrijeme prešao više od 90.000 kilometara. Posljednjih godina više i ne brojim. Jednostavno se osjećam kao vjetar, osjećam da sam vrijeme unutar vremena, i tako letim. Čovjek sam, ali sam i dio ovog svijeta - kaže Ziyadov, navodeći da je tokom boravka u Južnoj Americi posjetio Ekvador, Venecuelu, Kolumbiju, Peru i druge zemlje.

O Bosni i Hercegovini govori sa velikom dozom emocije, ističući kako je mali broj zemalja u svijetu u koje je došao prvi put a osjećao se kao kod kuće. Za Bosnu i Hercegovinu kaže kako ima osjećaj da se tu rodio i odrastao.

- Ovo nije nikakva fantazija, ovo je moj osjećaj. Kao da sam se vratio godine unazad i kao da sam tu rođen. Čak, šetajući ulicama, sebi postavljam pitanje kako je moguća takva emocija kod nekoga ko je došao iz Azerbejdžana koji toliko kilometara daleko od BiH - govori Ziyadov.

- Tekle su mi suze kada sam ušao Mostar, toliko je jaka bila ta emocija. Kada sam izašao iznad grada i pogledao ga, osjećao sam se kao dijete kojem je majka pružila ruke i zagrlila ga. Osjetio sam toliku ljubav, ne samo grada već i ljudi. Zaista, kada prolazim ovim ulicama imam osjećaj da je to moj zavičaj, kao da sam tu odrastao. Jednostavno, imate osjećaj da vam sve u tom gradu pruža ruku, ljudi, ulica, kiša, zemlja, sve - kaže Ziyadov.

(AA)