BiH dobila dodatnih 20 miliona maraka za migrante

Evropska komisija usvojila je danas odluku o izdvajanju 10 miliona eura dodatnih sredstava za podršku Bosni i Hercegovini u rješavanju povećane prisutnosti migranata i izbjeglica. S ovim dodatnim izdvajanjem, ukupna sredstva Evropske unije za pitanje migranata u Bosni i Hercegovini od početka 2018. godine iznose 34 miliona eura.
19.08.2019 u 18:59
migranti

Sredstva Evropske unije će najvećim dijelom biti korištena za uspostavljanje dodatnih privremenih prihvatnih centara i pružanje osnovnih usluga i zaštite, uključujući hranu i smještaj, te pristup sanitarnoj zaštiti i higijeni. Kako je priopćeno iz Ureda Europske komisije, Europska unija će također nastaviti pružati podršku unaprjeđenju kapaciteta vlasti u Bosni i Hercegovini na identifikaciji, registraciji i upućivanju državljana trećih zemalja koji prelaze granice te za potrebe granične kontrole i nadzora, doprinoseći na taj način sprječavanju i borbi protiv krijumčarenja migranata, trgovine ljudima i drugih vrsta prekograničnih kaznenih djela.

"To će također pomoći vlastima BiH pri dobrovoljnom povratku migranata u njihove države porijekla", navedeno je. Prema službenim procjenama, u BiH je od siječnja 2018. godine ušlo gotovo 36.000 izbjeglica i migranata. U zemlji se trenutno nalazi oko 7.400 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu.

Oko 4.100 ih je smješteno u privremenim prihvatnim centrima koje financira Europska unija. Od 2007. godine, Europska unija pruža pomoć BiH u iznosu od 58,6 milijuna eura u oblasti migracija i upravljanja granicama kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA). Zemlja je i korisnica Regionalnog IPA programa "Podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijama" u vrijednosti od gotovo 14,5 miliona eura.

(NN)