Blagajnik Lutrije BiH prevario invalida

Kantonalni sud u Novom Travniku donio je presudu kojom je Osmana Imamovića iz Busovače osudio na godinu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.
29.04.2019 u 18:35
lutrija bih

On je proglašen krivim da je 31. maja 2016. godine, kao blagajnik u poslovnici Lutrije BiH u TC Fis u Vitezu, pokušao prevariti stopostotnog invalida Franju Jurčevića, koji je došao u njegovu poslovnicu kako bi izvršio provjeru dobitka i predao mu potvrdu o uplati za TV Bingo.

Kako je navedeno u presudi, kada je izvršio provjeru listića potvrde o uplati i ustanovio da se radi o dobitnom listiću Bingo Plus u iznosu od 93.000 KM, postupio je tako što nije oštećenom Jurčević Franji saopćio da je listić dobitni i da se treba javiti u sjedište priređivača Lutrije BIH radi isplate dobitka Bingo Plus, već je u namjeri da sebi pribavi imovinsku korist navedeni listić potvrde o uplati zadržao za sebe.

Oštećenom je saopćio da listić nije dobitni, pa u namjeri da izvrši naplatu dobitka, a znajući da kao uposlenik Lutrije BiH ne može izvršiti naplatu dobitka Bingo Plus sa šest pogodaka u sjedištu priređivača, dobitni listić je predao svojoj sestri. Ona je, međutim, umjesto da izvrši naplatu, listić predala službenoj osobi u Policijskoj stanici Fojnica, nakon čega je listić o potvrdi uplate TV Binga vraćen oštećenom Jurčeviću.

- Optuženi je, kao odgovorna osoba iskorištavanjem službenog položaja pokušao pribaviti imovinsku korist u iznosu preko 50.000 KM, čime je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja - navedeno je u presudi.

Osim kazne zatvora, optuženi je dužan i da nadoknadi troškove krivičnog postupka. Oštećena Lutrija BiH d.o.o. Sarajevo se sa imovinsko pravnim zahtjevom za naknadu štete upućuje na parnični postupak u cijelosti.

(faktor)