Džaferović pobijedio Softića, Izetbegović obećao povećanje plaća

Šefik Džaferović bit će kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na oktobarskim izborima, odlučeno je na Konvencije ove stranke!
26.05.2018 u 18:45
sefik dzaferovic

On je nakon tajnog glasanja imao više glasova od Safeta Softića, dok su ranije odustalo od kandidature Sebija Izetbegović i Denis Zvizdić.

I dok pojedini analitičari smatraju da je ovo još veća podjela unutar SDA, sa Konvencije je poručeno kako će Džaferović biti novi član Predsjedništva BiH. 

- Ponosan sam na demokratsku proceduru kroz koju smo prošli. Vi ste kazali da je mala razlika između gospodina Softića i mene, a stranka treba da bude jedinstvena. Ne preostaje ništa drugo nego da poštujete propisane procedure i ponašate se po njima. I kada je sve to na kraju začinjeno sa tajnim glasanjem onda nema uvjeta za bilo kakvo razjedinjenje, za bilo kakve podjele. Naprotiv. SDA je ovo uradila na bazi najboljih demokratskih praksi, kazao je Džaferović.

Iako je jasno kako situacija unutar stranke jako loša, gdje analitičari smatraju da bi SDA na narednim izborima mogla doživjeti katastrofalan rezultat, Izetbegović je s govornice davao optimistična ali i pomalo nestvarna obećanja. 

- Vozili smo drugom, pa malo trećom, u ovom mandatu četvrtom i dodat ćemo u petu i stići do one tačke. Nigdje nećete vidjeti nagli skok. Sve prati logiku stvari" poručio je prisutnima.

Kako kaže, sve ovo dovelo bi do 2026. do povećanje prosječne plaće do 1.450 KM i broja zaposlenih do 1.000.000.

Izetbegović je rekao da će Agenda SDA 2026. izgledati nekim nerealno, ali da je dosta toga izgledalo nerealno poput činjenice da je zatvorenik postao predsjednik.

pressing.ba