Danas je Dan armije RBiH

Danas se obilježava Dan Armija Republike Bosne i Hercegovine. Armija RBiH bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine za vrijeme napada neprijatelja. Podsjećamo, Armija RBiH je osnovana 15. aprila 1992. što se slavi kao Dan armije.
15.04.2019 u 10:41
dan armije.

Armija je nakon Daytonskog sporazuma definisana kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme odbrane transformisana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Centralna svečanost u povodu obilježavanja 27. godišnjica Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i 14. godišnjice formiranja 2. pješadijskog (rendžerskog) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradicije ARBiH, bit će održana sutra u kasarni i na aerodromu „Dubrave“ Živinice. Ceremoniji obilježavanja dviju značajnih godišnjica prisustvovat će visoki vojni dužnosnici, predstavnici civilnih vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona i općina, kao i predstavnici međunarodnih vojnih organizacija i vojno-diplomatskog kora akreditovanih u BiH, te predstavnici boračkih asocijacija i drugi ugledni gosti.

Protokolom centralne svečanosti predviđena su prigodna obraćanja i kulturno-umjetnički program. U sklopu obilježavanja dviju spomenutih godišnjica u petak, 12. aprila na Šehidskom spomen-mezarju “Kovači” i Gradskom mezarju/groblju “Stadion” u Sarajevu odata je počasti šehidima, poginulim i umrlim pripadnicima Armije RBiH, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(slon)