Dijaspora za tri mjeseca poslala manje 2 miliona maraka

Bh. dijaspora tradicionalno doprinosi ekonomiji BiH s više od 10% BDP-a godišnje.

05.01.2021 u 20:31
wu

Taj proces se odvija preko službenih doznaka, neslužbene financijske podrške te raznovrsne potrošnje, koja se događa najviše tokom ljetnih mjeseci. Ovakav angažman bh. građana, koji žive i rade izvan BiH, omogućava nam potrošnju koja je veća od naše domaće proizvodnje, a samim tim i viši životni standard od onoga koji sebi možemo priuštiti ekonomskim aktivnostima koje se odvijaju unutar zemlje.

Međutim, pandemija koronavirusa znatno je utjecala i na novac iseljeništva koji stiže u BiH.

Predviđanja ekonomskih stručnjaka da će pandemija koronavirusa i povratak dijela bh. radnika iz zemalja zapadne Europe te znatno manji priljev novca koji dijaspora šalje obiteljima dovesti do nesagledivih ekonomskih posljedica u zemlji, nažalost, i ostvarila su se. Svakom, pa i najmanjem laiku za ekonomiju, dovoljno je vidjeti zatvorene dućane i male biznise u cijeloj zemlji i shvatiti da je zbog nedolaska dijaspore i “tanjih” doznaka bh. društvo pretrpjelo nesagledive posljedice.

Podaci Centralne banke BiH pokazuju da su u prvom kvartalu 2020. godine novčane doznake iznosile 637 milijuna KM, što je za tri posto manje nego u istom razdoblju 2019. ili, ako vam je lakše, više od 19 milijuna KM manje. Ovdje treba navesti da je pandemija počela početkom ožujka i da se ovaj gubitak može pripisati samo tom mjesecu. U drugom kvartalu 2020. bilo je još gore; dijaspora je u BiH poslala 554 milijuna KM, što je, u usporedbi s istim razdobljem lani, manje za čak 201 milijun KM. To praktički znači da je od travnja do kraja lipnja građanima BiH od njihovih rođaka i prijatelja dnevno, u prosjeku, stizalo oko 2 milijuna KM manje. Guverner Centralne banke BiH Senad Softić kazao je da su doznake iz inozemstva u prvih šest mjeseci 2020. godine iznosile 1,19 milijardi KM, što je manje za 17% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

On je naglasio da se takva dinamika očekuje i u drugoj polovini ove godine. Nije teško zaključiti da je u BiH prošle godine stiglo zasigurno 500 milijuna manje nego 2019. Nakon pada doznaka uslijedila je ljetna “šok-terapija” i nedolazak dijaspore u domovinu, što će svakako napraviti daljnju dubiozu. O tome vam sigurno može reći svaki bh. trgovac, ugostitelj, taksist, frizer, stomatolog, liječnik, zlatar, automehaničar, zidar, vodoinstalater, stolar, arhitekt, klesar itd. Podaci za treći i četvrti kvartal sigurno neće biti bolji i kada budu objavljeni na godišnjoj razini, onda će se sigurno vidjeti da je istinita tvrdnja “da bh. dijaspora svojim doznakama čuva socijalni mir u BiH”.

(VL)