Fabrika namještaja "Benko" proizvodi besplatne maske

Fabrika namještaja "Benko" iz Srebrenika obustavila je proizvodnju namještaja i stavila se u službu građana gdje su započeli sa proizvodnjom zaštitne opreme u ovoj vanrednoj situaciji.
25.03.2020 u 20:27
benko

- Kada smo vidjeli da je nestašica maski, javili smo se kriznom štabu i ponudili se da krenemo sa proizvodnjom maski koje su izuzetno neophodne u ovo vrijeme. Zbog novonastale situacije prije svega zbog zaštite zdravlja, 50 radnika smo poslali na odmor a 25 će raditi na izradi zaštitne opreme, kazao je Bego Sendić, vlasnik kompanije "Benko namještaj".

On je pojasnio kako se rade maske.

- Maske se rade od reteksa a zatim idu na sterilizaciju. U početku smo imali problema sa nabavkom guma, ali zahvaljujući gradonačelniku Nihadu Omeroviću uspjeli smo ih nabaviti. Sa ovim repromaterijalom imamo kapacitet da napravimo 200.000 maski. U početku smo pravili oko 1.200 maski a siguran sam da ćemo vrlo brzo doći na 2.000 dnevno. Ono što je najbitnije da će se one dijeliti besplatno i to uglavnom preko Gradskog štaba Civilne zaštite i vjerujemo da neće biti zloupotrebe jer će na njima pisati da su besplatne, kazao je prvi čovjek kompanije "Benko namještaj".

Gradonačelnik Nihad Omerović se zahvalio firmi "Benko namještaj" koja se stavila na raspolaganje društvu kako bi se građani što bolje zaštitili u vrijeme epidemije.

Direktor Doma zdravlja u Srebrenik doktor Ibrahim Zukić s,e također zahvalio ovoj kompaniji kako bi svi zajedničkim snagama podigli nivo zaštite građana od korona virusa na što veći nivo.

pressing.ba