Gdje mogu Bosanci i Hercegovci ljetovati?

Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Turska, Grčka, Egipat, Katar, Meksiko, Kuba, Dominikanska republika, Zanzibar. Ove zemlje imaju zajedničko to što se nalaze na ljetnim turističkim ponudama putničkih agencija iz Bosne i Hercegovine.
13.05.2021 u 18:15
ljetovanje

Ipak, građani BiH, prema sadašnjim pravilima, ne mogu gdje žele na ljetovanje. Neke ranije česte i omiljene destinacije sada imaju niz pravila kojih se stranci moraju pridržavati. Zemlje regije, Grčka i Turska su već godinama česta destinacija građana BiH, ali proteklih nekoliko godina u ponude su uvrštene i neke egzotičnije destinacije.

Cijene ljetovanja za koji putuju iz BiH variraju, naravno, no u ponudama se mogu naći od pristupačnih do basnoslovnih cijena. Kako ko voli, može i želi. Ipak, od kako traje pandemija koronavirusa – ulazak u određene zemlje nije moguć tek tako, a da bi se otišlo na ljetovanje – osim samog aranžmana, potrebni su i neki drugi financijski izdaci. Budući da je sredina maja – brojni građani BiH već planiraju ljetni godišnji odmor, a na web stranicama putničkih agencija u ponudi su destinacije sa skoro svih krajeva svijeta. Od zemalja susjedstva, pa na dalje.

Za vas je N1 pokušao prikupiti podatke o ulascima u zemlje za koje postoji najviše ponuda u bh. agencijama. Za neke zemlje vam nije potrebno ništa osim negativnog PCR testa ili potvrde o cijepljenju, dok neke od njih imaju čitav niz pravila ukoliko svoj novac želite trošiti baš tu. Podaci su prikupljeni sa stranica Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ili pojedinih Veleposlanstva, Konzulata i predstavništava. Također, treba imati u vidu da će se ova pravila za ulazak u pojedine zemlje mijenjati vremenom, u ovisnosti od epidemiološke slike.

Hrvatska

– negativan PCR test ili brzi antigenski test – a osobe koje su prije više od 14 dana, primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, potvrda o primitku jedne doze ukoliko je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice; – ako je osoba preboljela COVID-19 i ima liječničku potvrdu o preboljenju ili pozitivan nalaz PCR ili brzog antigenskog testa – BAT te je nakon preboljenja cijepljena najmanje jednom dozom cjepiva, izuzeće od obveze predočenja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa – BAT ili samoizolacije produljuje se do pet (5) mjeseci od primjene cjepiva; – predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prijelaz ili uz predočenje potvrde o preboljenu izdane od liječnika; – ili obaviti PCR testiranje ili brzo antigensko testiranje – BAT na SARS-CoV-2 odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku (o vlastitom trošku), uz obvezu samoizolacije do prispijeća negativnog nalaza.

U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mjera samoizolacije u trajanju od deset (10) dana.

Crna Gora

– Crnogorski državljani i osobe iz Republike Srbije, Republike Kosovo, Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Albanije Ruske Federacije, Republike Bjelorusije, Ukrajine i Republike Sjeverne Makedonije, mogu da ulaze u Crnu Goru preko svih graničnih prelaza bez PCR testa.

– Mogu ući i uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitijela klase IgG, koji je izdan od registrirane laboratorije i nije stariji od 30 dana – Također, uz dokaz da su najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru potpuno cijepljeni s propisanim brojem doza cijepiva protiv novog koronavirusa, koji je izdan od ovlaštene zdravstvene ustanove; – ili uz pozitivan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2 koji je izdat od registrirane laboratorije koji je stariji od 14 dana od dana dolaska na granični prijelaz i nije stariji od 90 dana, a kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od COVID-19 infekcije;

– Crnogorski državljani i stranci mogu da uđu u luke Crne Gore plovnim objektima pored gore navedenih uvjeta uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) koji je izdan od strane registrirane laboratorije i nije bio stariji od 72 sata prilikom ukrcavanja na plovni objekt – Crnogorski državljani i stranci sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, koji ne posjeduju PCR test na novi koronavirus (SARS-CoV-2), pozitivan rezultat serološkog testa – antitijela klase IgG ili dokaz da su potpuno cijepljeni protiv novog koronavirusa, mogu ući u Crnu Goru, uz određivanje mjere karantena ili samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Albanija

– Ulazak državljanima BiH u Albaniju je dozvoljen, nije potreban ni PCR test ni karantena. Međutim postoje procedure zdravstvenog pregleda na aerodromima i drugim ulazim lukama. – Osobe s boravišnim dozvolama (kratkoročne ili dugoročne) ili radnim dozvolama, u Albaniju mogu ulaziti bez ograničenja. – Ostalim stranim osobama, uz pretpostavku nepostojanja odgovarajućih simptoma koji mogu upućivati na prisustvo zarazne bolesti, za ulazak je potreban odgovarajući dokaz o raspoloživom smještaju tijekom boravka u Albaniji. Kao relevantan dokaz može poslužiti potvrda o rezervaciji smještaja ili potvrda o uplati odgovarajućeg smještaja (hotel, motel i slično) Albanija je povećala broj medicinskog osoblja u svim ulaznim lukama.

Egipat

Državljani BiH mogu ući i u Egipat. Potreban je PCR test ne stariji od 72 sata – U skladu s novom odlukom egipatskog Ministarstva civilnog vazduhoplovstva, od 1. rujna 2020. godine putnici svih nacionalnosti, uključujući i Egipćane, moraju prikazati negativan PCR test za COVID-19 koji je izdat najviše 72 sata prije vremena polijetanja aviona za Egipat. – Izuzeti od odredbe ove odluke su djeca (bez obzira na državljanstvo) starosti do 6 godina. – Negativan RT- PCR test mora biti urađen 72 sata prije polijetanja za Egipat, odnosno na testu mora biti unesen točan sat i dan uzimanja brisa, od kog će se računati period od 72 sata. Treba biti naveden i tip brisa, kao i da se naglasi na njemu da se radi o testu RT-PCR. – Rezultati testa moraju biti izdati od strane akreditirane laboratorije i imati pečat, bez ikakvih oštećenja, poništavanja ili dodataka. Potvrda o rezultatima testa mora biti na arapskom ili engleskom jeziku i mora se prikazati original (kopija neće biti dozvoljena).

– Putnicima koji dolaze iz Japana, Kine, Tajlanda, Sjeverne i Južne Amerike, Kanade, Novog Zelanda, Australije, Južne Koreje, kao i s londonskog aerodroma Heathrow, te aerodroma u Parizu, Frankfurtu i Rimu će biti dozvoljeno da test bude urađen najviše do 96 sati prije leta s obzirom na dugo vrijeme tranzitiranja na navedenim aerodromima. – Strani državljani koji dolaze u turističku posjetu popunjavaju poseban medicinski obrazac u koji treba da unesu određene podatke – Traži se i putničko zdravstveno osiguranje. Od 1. rujna svi putnici moraju prikazati negativan PCR test. Međunarodni putnici koji dolaze u turističku posjetu direktnim letovima na aerodrome u Šarme El Šeik, Taba, Hurgada i Marsa Alam, u slučaju da ne prikažu validan PCR test (72 sata prije polijetanja aviona), će morati uraditi PCR test po dolasku na neki od navedenih aerodroma uz nadoknadu od 30$. Putnici će biti izolirani u svojim hotelskim sobama dok ne stignu rezultati PCR testa. – U slučaju da je test pozitivan, putnici će biti samo-izolirani u svojim sobama u hotelu i bit će u koordinaciji s egipatskim Ministarstvom zdravlja. Putnici koji dolaze u Egipat će biti praćeni od strane Organa za karanteni i Ministarstva zdravlja Egipta. – PCR test prestaje da vrijedi čim putnik napusti Egipat (kako ne bi mogao biti korišten isti test za slučaj ponovnog ulaska u Egipat).

Egipat je pogođen trećim valom COVID-19, a broj novozaraženih na dnevnoj osnovi prelazi 1.100, pa zaključno sa 5. svibnjem po službenim podacima ima ukupno 232.905 pozitivnih i 13.655 preminulih. Najviše pogođene gubernije su Kairo, Giza, Minia, Fajum i Sohag. Navedeni brojevi ne uključuju testirane u privatnim zdravstvenim ustanovama, pa stvarni broj mnogostruko premašuje navedene cifre – S obzirom da se nekoliko sedmica zaredom bilježi rast broja zaraženih, premijer Mustafa Madbuli je najavio parcijalno zatvaranje zemlje počevši od 6. do 21. svibnja 2021. godine. – Nove mjere se odnose na zatvaranje trgovina, tržnih centara, restorana i svih mjesta javnog okupljanja od 21 sata. Otkazani su svi koncerti, konferencije i javna događanja na period od dva tjedna, zatvaraju se i javni parkovi i plaže, a zabranjen je rad kruzera na Nilu. Vlada je bila primorana da donese ove mjere pošto je značajan broj ljudi prestao da poštuje postojeće mjere koje su uključivale obvezu nošenja maski i održavanja propisane distance zadnjih mjeseci. – Mjerama se ne ograničava kretanja nakon 21 sata, a i javni transport će funkcionirati ustaljenim redom.

– Trgovine prehrambenih proizvoda i ljekarne se izuzimaju od ove odredbe, a restorani i kafeterije mogu raditi samo dostavu hrane. Ugostiteljski objekti koji budu kršili odredbe će biti zatvoreni prvo na sedam dana, pa na dvije sedmice, biće financijski kažnjeni, a prijetit će im i kazna zatvora. U ovisnosti od epidemiološke situacije u zemlji nakon 21. svibnja, Vlada će naknadno donijeti odluku da li da ukine mjere ili da ih produži na period od dva tjedna ili da ih pooštri. Istovremeno je donesena odluka da službeni neradni dani u zemlji za ramazanski bajram budu od srijede, 12. svibnja do nedjelje 16. svibnja. Tradicionalne ramazanske molitve će biti dozvoljene samo u glavnim džamijama. Od lipnja će se krenuti s lokalnom proizvodnjom cjepiva Sinovac preko državne kompanije Vacsera, a dva postrojenja će proizvoditi 80 milijuna doza na godišnjoj razini. Očekuje se da će kasnije tijekom godine lokalni proizvođač Minapharm početi s proizvodnjom cjepiva Sputnik V i to 40 milijuna doza godišnje.

Grčka

Grčka ne dozvoljava ulazak građanima BiH, osim ako ne posjeduju vizu neke od država EU. – Potreban je i PCR test, bez karantena

– Nije dozvoljen ulazak ni boravak radi turizma. Dozvoljen ulazak i boravak u esencijalnim slučajevima (liječenje) i poslovno. Prije polaska obavezno kontaktirati Ambasadu Republike Grčke u Sarajevu za potrebne suglasnosti. – Svi putnici koji ispunjavaju uvjete za ulazak u Grčku moraju predočiti negativan rezultat PCR testa na Covid-19, ne stariji od 72 sata prije ulaska u zemlju, te ispuniti propisani obrazac (PLF) najmanje 48 sati prije ulaska u Grčku