Gorivo bi moglo pojeftiniti i do pola marke

Gorivo u BiH trebalo bi da pojeftini i do pola marke po litru ukoliko cijena nafte na svjetskom tržištu ostane na današnjem nivou, ističu stručnjaci.
09.03.2020 u 21:43
gorivo

Cijena nafte je doslovno preko noći na svjetskom tržištu pala za više od 30 odsto, što nije zabilježeno decenijama. Bh. stručnjaci naglašavaju da je pad u maloprodaji u BiH neminovan, ali prije toga treba da se potroše zalihe u rafinerijama. U prosjeku, gorivo u BiH trenutno košta oko 2,30 KM po litru, a naši sagovornici ističu da će, ostane li ovakvo stanje na globalnom nivou, bh. distributeri imati dovoljno prostora da koriguju svoje cjenovnike. "Ako ovo potraje sedam do deset dana, cijene bi trebalo da padaju. Rafinerijske cijene već padaju. S aspekta onoga što sam pratio u proteklih 20 godina, ako bi se zadržale ove cijene na svjetskom tržištu, nema dileme da bi kod nas gorivo trebalo do košta između 1,80 i dvije KM", rekao je za "Nezavisne" Almir Bečarević, stručnjak u ovoj oblasti.

Dodaje da u proteklih 20 godina ovakav drastičan pad cijena nafte na svjetskom tržištu nije viđen. "U noći između nedjelje i ponedjeljka cijena je pala na, u prosjeku, 32 USD, što je pad za više od 30 odsto za jednu noć. Ujedno, nafta je za sedam dana pala sa 55 na 32 USD, što je pad od oko 40 odsto", naveo je Bečarević. Distributeri ne isključuju mogućnost da će gorivo pojeftiniti i na našim pumpama, ali to, ističu, ne zavisi od njih. U interesu im je, dodaju, da gorivo bude jeftinije, jer bi tada i kupaca na pumpama bilo više. "Kad rafinerije spuste svoje cijene, distributeri će gledati da urade isto. Poslije ovog što se dogodilo vjerovatno će doći do pada rafinerijskih cijena", rekao je za "Nezavisne novine" Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Drastičan pad cijena nafte, kako neki tvrde, posljedica je odluke Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, da kazni Rusiju, drugog najvećeg svjetskog proizvođača nafte, koja u petak nije pristala na prijedlog OPEC-a o daljem smanjenju proizvodnje. Drugi pak tvrde da je ovakav pad uzrokovao virus korona, koji se širi po svijetu. Posljednjih sedmica su cijene nafte ionako bile pod snažnim pritiskom zbog širenja virusa korona, što će, procjenjuje se, izazvati usporavanje rasta globalne privrede, a time i smanjiti potražnju za naftom. Ovako oštar dnevni pad cijena nafte nije zabilježen još od januara 1991. godine, kada su cijene potonule za 33 odsto.

Prema pisanju "Guardiana", postoji mogućnost da svjetske berze registruju najgori dan od finansijske krize 2008. godine. Kako se navodi, eskalirajuća kriza, koja je u vezi s virusom korona, te erupcijom naftnog rata između Saudijske Arabije i Rusije, aktivirala je masovni talas prodaje dionica na berzama. Stručnjaci smatraju da je današnje jutro najgore u istoriji Londonske berze. Italijanska berza, takođe, zabilježila je pad od žestokih 10 procenata.

(NN)