Gorivo ponovo skuplje

Gorivo je ponovo skuplje!
23.04.2019 u 13:30
gorivo

Vozače je dočekala neugodna vijest o pet feninga poskupljenja.

"U odnosu na 31. mart cijene naftnih derivata su porasle za pet feninga po litru. Trenutna prosječna cijena u FBiH, kada je riječ o dizelu, iznosi 2,31 KM, dok je cijena benzina 2,26 KM. Ovdje se radi o BMB 95 gorivu", navedeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Također, naveli su kako trenutno barel nafte na tržištu košta 74 dolara te su istakli kako nije moguće predvidjeti hoće li u skorijoj budućnosti doći do dodatnog povećanja ili snižavanja cijena naftnih derivata. Isto tako, iz Federalnog ministarstva trgovine kazali su kako razvijaju eOPC projekt kojim nastoje potaknuti tržišnu utakmicu u vezi s maloprodajom naftnih derivata kako bi zaštitili potrošače i olakšali rad kontrolnim organima.

Pojašnjavaju da se eOPC sastoji iz dva dijela. Prvi podrazumijeva da benzinske pumpe nadležnom ministarstvu prijavljuju cijene putem posebno izrađene aplikacije, a drugi se odnosi na posebnu mobilnu aplikaciju putem koje će svi građani imati uvid u cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama i njihove eventualne promjene.

pressing.ba