Hamid se u 80.godini okupao u hladnoj rijeci u sred januara

Prava je hrabrost ojupati se u rijeci u januaru, a ovu hrabrost je skupio sedamdesetdevetogodišnji Zeničanin Hamid Begovac, kojeg je bodrilo desetak njegovih prijatelja, obavio je danas na lokalitetu Kamberovića polja tradicionalno novogodišnje kupanje u rijeci Bosni.
04.01.2020 u 18:10
hamid

Ako to učinite na +2 kao što je to uradio Hamid, onda je to još veća hrabrost. 

"Ako računam novogodišnja i kupanja za Čimburijadu, prvog dana proljeća, ovo je moje 65. kupanje u rijeci Bosni. Prvi sam se put okupao kao 14-godišnji dječak u januaru u Travniku, na Plavoj vodi", ističe Begovac, koji dodaje da je za ovakav poduhvat važno prethodno obaviti pripreme, koje traju i po nekoliko dana.

Kaže da se pripremao tako što se masira snijegom, ali je u nedostatku snijega, prije ulaska u vodu, danas uz obalu rijeke pronašao malo leda te izmasirao svoje tijelo.

Begovac je, inače, već 19 godina u penziji, a do 60. godine života, do kada je bilo moguće darivati krv, 51 put darovao je tu „dragocjenu tekućinu“. Zbog toga je u bivšoj Jugoslaviji dobio najveća priznanja, a višestruki je, ističe, učesnik, komandir i udarnik omladinskih akcija.

-Tri puta sam lomio ruke i noge, razbijao glavu. Na meni je obavljeno nekoliko operacija, ali sam dobrog zdravlja. Najvažnije je da je srce zdravo - kaže Begovac.

(pressing.ba)