Hrvati nam zatvorili granice, u Neumu nema sobe ni za lijeka

Nakon odluke susjedne nam Hrvatske da bh. državljani moraju u samoizolaciju 14 dana nakon ulaska u tu državu, mnogima su se turističke destinacije promjenile. Bh. turiste neće ići na hrvatske plaže, već odlučuju svoje slobodne dane provoditi u Neumu, koji je sudeći po riječima vlasnika tamošnjih apartmana je krcat.
25.06.2020 u 15:06
neum

Udarni termin za odlazak na more od 15. do 30. jula je skoro u potpunosti popunjen, može se iznajmiti tek po koji dalji apartman, koji nema pogled na more. Domaći vlasnici apartmana nisu iskoristili ovu veliku zainteresovanost za naše more i nisu podigli cijene svojih usluga, već su one kao i one prethodnih godina.

Oni su ovim potezom duboko uvrijedili, ljudski ubili u pojam, degradirali bh. turiste, a to su naši ljudi Upitali smo koliko košta jedan apartman po noći za prosječnu bh. porodicu (dvije odrasle osobe i jedno dijete), dobili smo odgovor od 75-80 KM.

Tako da ukoliko se tročlana porodica odluči za odlazak na more od 15. do 22. jula za to će morati izdvojiti od 400 do 500 KM. Vlasnici apartmana su nam rekli da je "katastrofa u Neumu", ali ona pozitivna. Nikad veća zainteresovanost.

- Kako narod ne može ići Hrvatsku, ovdje je ludnica. Dolaze nam najviše turisti iz Tuzle i okolice i iz Sarajeva - rekla je jedna vasnica apartmana u Neumu. Sudeći prema statističkim podacima koji govore da je prošle godine u Hrvatskoj ljetovalo skoro pola miliona Bosanaca i Hercegovaca, ove godine taj broj biti znantno manji, a prihodi od turizma će ostati u BiH i na bosankom moru. Od 1. jula do 31. augusta prošle godine u Hrvatskoj je boravilo 266.228 bh. turista koji su ostvarili 1,6 miliona noćenja.

(oslobodjenje)