I RS ima "aferu respiratori"

Predsjednik Branislav Borenović saopštio je danas da je Fond zdravstvenog osiguranja u vrijeme pandemije virusa korona u Srpskoj plaćao respirator po cijeni od 157 hiljada KM, čija je nabavna cijena po komadu bila oko 59 hiljada KM.
09.06.2020 u 16:47
respirator

Borenović je rekao da je po toj cijeni kupljeno 50 respiratora, čija cijena je skoro tri puta veća od nabavne.

"Fond zdravstvenog osiguranja RS za te respiratore izdvojio je 7,8 miliona KM", kazao je Borenović, navodeći da je ovim nanesena velika šteta Republici Srpskoj.

On je pozvao poslanike NSRS da podrže formiranje Anketnog odbora kako bi se utvrdile nepravilnosti tokom javnih nabavki medicinske opreme tokom vanrednog stanja u RS, kao i istražne organe da izvrše provjere, jer se radi o sredstvima građana, koja su na ovaj način pokradena. Borenović je rekao da je respiratore uglavnom nabavljala jedna privatna firma koja je povezana s kabinetom člana Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom. U pitanju je suprug Dodikove savjetnice Ane Trišić Babić. Svi ukpno uvezeno respiratori u RS, kako je rečeno na konferenciji za novinare, vrijedili su oko šest miliona a iz Fonda zdravstvenog osiguranja je plaćeno oko 15 miliona KM.

(BN)