Inspekcija otkrila 82 neprijavljena radnika

Uprkos brojnim upozorenjima i stalnim kontrolama brojni privrednici i dalje zapošljavaju radnike a da ih pri tome ne prijave.
12.04.2019 u 15:51
federalna inspekcija 06

Porezna uprava Federacije BiH je 11. aprila 2019.godine na području Federacije BiH, odnosno na području 44 općine izvršila 276 inspekcijskih nadzora kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i drugih uslužnih djelatnosti. U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 82 neprijavljena radnika, 19 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 77 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i 22 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćena su 52 objekta, a u 136 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 313.450 KM.

Porezna uprava Federacije BiH će aktivnost inspekcijskog nadzora nastaviti i tokom vikenda. Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Poštovani porezni obveznici, svoj novac koristite za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac trošite na plaćanje kazni i kamata.

Blagovremeno izvršavajte svoje porezne obaveze jer ćete na taj način iskazati poštovanje i ljubav prema svojoj općini, gradu i domovini. Vaša sreća i sreća Vaših prijatelja i sugrađana zavise od kvaliteta življenja koji se zasniva na plaćanju poreznih obaveza iz kojih se finasira: obrazovanje, zdravstvo, mirovine, infrastuktura, sport, kultura… Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjesec.

(pressing.ba)