Inspekcija zatekla 34 neprijavljena radnika

Inspektori nastavljaju da kontrolišu privrednike koji se i dalje ne pridržavaju svih zakonskih propisa.
10.07.2019 u 19:33
Federalna inspekcija

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području općina: Ilijaš, Vogošća, Hadžići, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar, Stari Grad, Neum, Čitluk, Mostar i Čapljina izvršili ukupno 139 inspekcijskih nadzora, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost, trgovinsku, mesarsku, djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i druge uslužne djelatnosti.

U ovim aktivnostima inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 34 neprijavljena radnika, 37 obveznika koji nisu evidentirali promet, 11 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 11 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćeno je 24 objekata, a u 65 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 139.400 KM.

Pored ovih direktnih učinaka, započete brze kontrole koje će se nastaviti i u narednim danima na širem području Federacije BiH su dovele do toga da su porezni obveznici i sami prije dolaska poreznih ispektora izvršili prijavu radnika, pa je od najave kontrola, od 3.7. do 10.7.2019. godine samo u općini Neum prijavljeno 113 zaposlenika, a u općini Čitluk 13.

(pressing.ba)