Inspektori izrekli za dva dana 119.650 KM kazni

Porezna uprava Federacije BiH, kantonalni porezni uredi Sarajevo, Novi Travnik i Orašje izvršili su za dva dana 87 inspekcijskih kontrola tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, građevinarstva, priređivanja igara na sreću klađenjem, ugostiteljstva, djelatnost trgovine na malo naftom i naftnim derivatima i ostale uslužne djelatnosti.
20.03.2022 u 13:38
inspekcija

Kontrole su izvršene na području Ilidže, Vogošće, Novog Grada, Novog Sarajeva, Centra, Starog grada, Travnika, Viteza, Novog Travnika, Kiseljaka, Fojnice, Orašja, Oštre Luke, Vidovica i Boka s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 24 neprijavljena radnika, 15 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, dva obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i tri objekta koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti, zapošljavanje neprijavljenih radnika, nepostojanja fiskalnog uređaja, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćeno je sedam objekata, izdata su 73 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 119.650, 00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.