Inspektori za dvije sedmice izdali blizu 850.000 KM kaznenih naloga

U drugoj polovi marta inspektori su u više kantona FBiH obavili 851 inspekcijski nadzor i utvrdili 588 prekršaja.
02.04.2019 u 13:53
inspekcija

Inspektori su izvršili 25 kontrolnih nadzora, sačinjen je 851 zapisnik, a izdavanje 588 prekršajnih naloga imalo je ukupni finansijski efekt u iznosu 844.002 KM. Utvrđen je i iznos za naplatu od ukupno 87.896 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove Sarajevo.

Izrečeno je 39 mjera privremene zabrane rada, od čega 22 rješenja o zabrani rada fizičkom licu zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, 14 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, jedno rješenje o zabrani rada ugostiteljskom objektu, jedno rješenje o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova i jedno rješenje o isključenju autobusa iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti.

Kontrolisan je 281 privredni subjekt u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima i konstatovano da jedan subjekt nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj, a 36 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge.

Pojačani inspekcijski nadzori se vrše u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada.

Federalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo poziva sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, da ne bi bili predmetom represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. Napominje da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu, na cijeloj teritoriji FBiH.

(pressing.ba)