Inspektori zatekli 73 neprijavljena radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u toku inspekcijskih nadzora provedenih 28. decembra, izvršili 260 kontrola u kojim su otkrivena 73 neprijavljena radnika.
31.12.2019 u 13:31
federalna inspekcija

Također, otkrivena su i 64 obveznika koji nisu evidentirali promet, 12 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 23 objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćen je 41 objekt, a u 128 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 300.600 KM.

Kontrole su izvršene na području Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Trnova, Vogošće, Mostara, Tuzle, Živinica, Travnika, Bihaća, Zenice, Gračanice, Orašja, Cazina, Srebrenika, Banovića, Zavidovića, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Jajca, Drvara, Bosanske Krupe, Gradačca, Visokog, Goražda, Čapljine, Čitluka, Jablanice, Konjica, Gruda, Širokog Brijega, Ljubuškog, Posušja, Tomislavgrada, Livna, Kaknja, Maglaja, Doboj Juga, Bosanskog Grahova, Tešnja i Žepča.

Iz Porezene uprave podsjećaju da su u proteklom periodu izvršene 22.984 brze kontrole u kojima je otkriven 7.081 radnik sa nerješenim radno-pravnim statusom (rad "nacrno"), te je utvrđeno da je 2.468 objekata radilo bez odobrenja za rad, 1.827 objekata bez fiskalnog uređaja, a 6.556 subjekata nije izdavalo račune.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori Porezne uprave su zapečatili 4.278 poslovnih objekata, koji nisu otvoreni sve dok poslodavci zatečene radnike koji su radili "nacrno" nisu prijavili u Jedinstveni sistem koji se nalazi u Poreznoj upravi, a u 12.825 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi sa izrečenim novčanim sankcijama od 31.412.022 KM, saopćeno je iz PUFBiH.

pressing.ba