Koliko nam djeca kockaju

Sudjelovanje djece i mladih u igrama na sreću je problem kojem kod nas još nije poklonjena dovoljna pažnja, u smislu edukacije građana i djece o štetnim posljedicama koji sudjelovanje u ovim igrama sa sobom nosi.
02.05.2019 u 12:10
kladionica

''Kladionice, kao vrsta igara na sreću, su neizostavan dio kolorita svih mjesta u Republici Srpskoj, a nerijetko se nalaze blizu školskih objekata, te su vidljive i lako dostupne učenicima. Odredbe Zakona o igrama na sreću RS su jasne u smislu da je osobama mlađim od 18 godina zabranjeno sudjelovanje u igrama na sreću, te zabranjen ulazak u prostore u kojima se organizuju takve igre. Zakon reguliše da se provjera podataka o uzrastu vrši uvidom u lična dokumenta. Međutim, nema jasnih pokazatelja dostupnih javnosti obavlja li se inspekcijska kontrola provođenja ovih odredbi, koliko kontrola bude godišnje, te kakvi su efekti inspekcijskog nadzora'', navodi se, između ostalog, u godišnjem izvještaju ove institucije za prošlu godinu.

Ne postoje, dodaju, nalazi je li rad inspekcija zaista preventivan, odnosno utječe li na smanjenje broja mlađih od 18 godina koji sudjeluju u igrama na sreću, piše Srpskainfo.

''Sudjelovanje u ovim igrama, od najranijeg djetinjstva kreira poremećen sustav vrijednosti, nezdrav odnos prema obvezama i novcu i stvara ovisnost koja prerasta u kronično oboljenje. Pored toga, djeca borave u neadekvatnim prostorijama izložena duhanskom dimu, u okruženju koje nije poticajno za njihov pishofizički razvoj'', navode iz institucije ombudsmana.

(srpskainfo)