Krenuo da pomogne kolegi pa obojica poginula

Jedan od rudara stradalih u petak u odronu u jami "Braćan", kod Srebrenice, izašao je iz utovarivača da pomogne kolegi, a onda ih je obojicu zatrpalo oko 50 kubika stijenskog materijala.
24.03.2019 u 17:23
rudnik

To je potvrđeno iz kompanije "Boksit", čija su radnici Slaviša Žugić (42) iz Milića i Branislav Ostojić (30) iz Zvornika stradali u ovoj nesreći. Žugić je sahranjen u subotu, a Ostojić u nedjelju, pišu Nezavisne.

- Dvojica nastradalih pripadali su elitnoj radničkoj klasi rudara. Bili su dobri radnici. Obojica su bili obučeni za posao koji su radili. Nažalost, dogodila se tragedija kakvu u ovih 60 godina rada nismo imali. Upravo ove godine navršava se 60 godina kako rudarimo - izjavio je Rajko Dukić, predsjednik kompanije "Boksit".

Istakao je da su radnici stradali dok su namjeravali da zamijene podgradu, kada je došlo do obrušavanja veće količine stijenskog materijala iz krovinskog dijela hodnika koji je već duže vrijeme u upotrebi.

- Da li su poštovane sve procedure ili nisu, to će nadležni organi da ispitaju. Sigurno ćemo protiv odgovornih, ako bude bilo propusta, preduzeti odgovarajuće mjere. Nažalost, to ne može vratiti dva života. Već sam preduzeo mjere da se obezbijede njihove porodice, da im se pruži značajna materijalna pomoć - naveo je Dukić.

Nesreća se dogodila u petak, oko 10 sati, nakon čega je počela akcija spašavanja, koja je okončana oko 19 sati, kada su pronađena tijela dvojice rudara.

(NN)