Lijekovi sa esencijalne liste ponovo dostupni u apotekama TK

Pacijenti sa područja Tuzlanskog kantona od danas ponovno u apotekama mogu dobiti ‘lijekove na recept’.
03.01.2020 u 15:33

Rezultat je ovo dogovora koji je postignut na jutrošnjem sastanku delegacija Vlade Tuzlanskog kantona, Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i Komore magistara farmacije Tuzlanskog kantona.

Naime, dogovoreno je da se nakon donošenja Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja, a retroaktivno od prvog januara ove godine, iznos naknade za izdavanje lijekova sa esencijalne liste poveća sa trenutne 1 KM sa PDV-om, na 1,5 KM sa PDV-om. Prvobitni zahtjev apotekara bio je da se iznos naknade poveća na 1,5 KM bez PDV-a, ali je, uvažavajući finansijske mogućnosti Zavoda zdravstvenog osiguranja dogovoreno da to bude nešto niži iznos.

„Današnji dogovor rezultat je višemjesečnih razgovora. Nažalost zbog nesporazuma kojeg smo imali bili smo u situaciji da je jučer bilo obustavljeno izdavanje lijekova. Evo već prvi radni dan smo reagovali i našim pacijentima omogućili da preuzmu svoje lijekove. Nakon dužeg bolovanja na kojem je bio prethodni direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja, novoimenovani direktor Zavoda je tek od prvog januara stupio na dužnost, tako da smo danas riješili ovaj problem“, kazao je premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, ističući da je najbitnije da pacijenti već od danas u apotekama mogu preuzeti svoje propisane lijekove.

pressing.ba