Mrtav pet godina u stanu, a ko je podizao penziju?

Priča o beživotnom tijelu devedesetogodišnjeg muškarca, koje je pronađeno prije dva dana u stanu u samom centru Beograda, postaje sve misterioznija.
13.12.2019 u 20:56
beges

Prema prvim informacijama, tijelo se u stanu nalazilo najmanje dvije, a možda čak i punih pet godina. I za to vrijeme stanarima nije bilo neobično što ne viđaju komšiju, niko od rodbine ga nije zvao, a kamoli dolazio da ga posjeti u zgradu u Visokog Stevana 4, nepoznato je da li je neko sve te godine podizao penziju 90-togodišnjeg J. B. (ako ju je uopšte primao), pa čak i kako se na vratima poslije silnih neplaćenih računa nisu pojavili prinudni izvršitelji!

Mirna zgradica smještena nadomak Kalemegdana, sa tek nekoliko spratova i desetak stanova, odjednom se našla u središtu pažnje, tokom jučerašnjeg dana okupirali su je policija i Hitna pomoć, a danas – novinari.

Reporteri Blica su se tokom današnjeg dana ponovo uputili put dorćolske višespratnice. Već na samom ulazu, na mjestu gdje se nalaze poštanski sandučići, bilo je vidljivo jedno koje je potpuno odudaralo od ostalih, pošto su u njemu na sve strane virili neplaćeni računi, reklame, obaveštenja.

"Sigurno ga nisam vidio barem dvije godine, a možda i duže", rekao je za Blic jedan od najbližih komšija preminulog J. B. Druge komšije tvrde da je možda prošlo i svih pet godina otkako su ga posljednji put sreli u zgradi.

"Koliko znamo posljednjih godina živio je sam, nije imao djece, postao je usamljen i samotnjak nakon smrti svoje supruge. Imao je neku dalju rodbinu, sa kojom nije bio u posebno dobrim odnosima, rijetko su se čuli", dodao je drugi komšija.

Stan u kojem je preminuli starac živio zapečaćen je od strane policije, koja je potvrdila informaciju da je u njemu pronađeno beživotno tijelo starijeg muškarca, ali ništa više od toga. Komšije kažu i da je čovjek nakon što su ga poslednji put vidjeli, radio na pijaci, nakon smrti supruge, ali da mu to nije bilo primarno zanimanje. Najmisterioznije u cijeloj priči, s obzirom da niko nema dilemu da se radi o prirodnoj smrti, svakako je činjenica da se, iako je čovek bio godinama mrtav, iz stana nije osjećao nikakav neprijatan miris, što je redovna pojava u sličnim slučajevima.

"Nije bilo smrada, ni neprijatnih mirisa, nije bilo ni onih običnih problema, curenja vode iz stana. Sve je djelovalo normalno", rekao je jedan od stanara koji je pozvao policiju kako bi im asistirali prilikom provjere instalacija. Kako je moguće da nije bilo smrada od tijela koje se nalazilo u fazi raspada, objasnio je za Blic specijalista sudske medicine Zoran Stanković.

"Na osnovu informacija koje ste mi dali, najverovatnije da je tijelo bilo u fazi mumifikacije. Takva promjena nastaje kod leševa koji su izloženi strujanju toplog vazduha, što dovodi do sušenja kože i onemogućava razvoj truležnih promena", kaže za Blic Stanković i dodaje da ona može biti primarna i sekundarna, odnosno kompletna ili parcijalna.

Kako dalje objašnjava, kod mumifikacije koža je čvrsta, sasušena, mrko crvene boje, i najvećim dijelom očuvana.

"Nakon dejstva toplog vazduha, leš gubi vodu i zato je koža suva. Tijelo postaje lakše za određeni broj kilograma, zavisno od debljine. Na osnovu toga, ostaje samo čvrsta koža, nema dejstva truležnih promena, a onda nema ni neprijatnog mirisa", razrješava misteriju Stanković, te dodaje da je tijelo najvjerovatnije očuvano, a svi dijelovi su sasušeni.

Da je došlo do raspadanja, kada se pojavljaju crvi, ili raspadanja tkiva, onda bi postojali i neprijatni mirisi koji bi se osećali ne samo u prostoriji, nego i šire, u cijeloj zgradi.

(NN)