Na pomolu poskupljenje vode u TK

zbog novog federalnog zakona ppo svemu sudeći doći do poskupljenja vode u Tuzlanskom kantonu.
30.01.2022 u 16:28
voda

Kao rezultat dopuna Federalnog Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata, Javno preduzeće „Spreča“ suočeno je sa znatnim povećanjem iznosa naknada za isporučenu vodu i električnu energiju. To bi, u konačnici, za posljedicu, imalo i povećanje cijene vode za sve kupce, odnosno privredu Tuzlanskog kantona i građane Tuzle, Živinica i Lukavca koji koriste vodu iz jezera „Modrac“.

-Ono što smo mi, kao Javno preduzeće, po osnovu vodnih naknada, plaćali 0,01 po metru kubnom isporučene vode, odnosno, 0,01 KM po kiloatčasu prizvedene električne energije, po novom zakonu, koji je ponavljam donesen mimo konsultacija bilo kojeg nivoa vlasti, obaveza plaćanja se prenosi po hektaru potopljene površine. Tako da bismo sada 1500 KM morali plaćati po jednom hektaru, navodi Vahidin Smajlović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

Tako bi bi naknada, umjesto 309.000 KM, koliko to „Spreča“ trenutno uplaćuje, prema novom obračunu iznosila oko 2,5 miliona KM, bez obzira na količinu isporučene industrijske vode ili proizvedene električne energije. -U samom zakonskom rješenju, ostavljena je dosadašnja obrada naknada, s tim da, ako je ona u konačnom obračunu na kraju godine manja od 1500 maraka po hektaru potopljenog zemljišta, primjenjuje se ova klauzula, pojašnjava Hajrudin Suljić, direktor JP za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“. U slučaju vodoprivrednog preduzeća „Spreča“ primjenjujese upravo ta klauzula.

-Ako imate slučaj da vam cijena poraste 8 puta, to je katastrofa. Ako plaćate nešto 300 hiljada, a trebate platiti 2 miliona i 400 hiljada, čime ćete to pokriti. Naravno da morate povećati cijene svoji inputa. Kod Javnog preduzeća „Spreča“ je input voda. Neminovno je da bi to dovelo do višetrukog rasta cijena vode i za građanstvo, ali i za privredu, upozorava Ramiz Karić, predsjednik Grupacije poslodavaca TK. Na sjednici Vlade TK, donesen je zaključak prema kojem će se tražiti hitna izmjena Federalnog zakona ili njegovo stavljanje van snage, s obzirom da, na osnovu svih parametara, privreda i stanovništvo ne bi mogli podnijeti ove izuzetno visoke troškove.