Napadnut kamerman RTV TK

Pripadnici obezbjeđenja Površinskog kopa Šikulje jutros su napali snimatelja radio-televizije Tuzlanskog kantona, dok je obavljao snimateljski zadataka.
14.05.2019 u 16:17

Naime, ekipa RTVTK jutros je bila na licu mjesta gdje je bila zakazana deložacija vlasnika parcele koja se nalazi u neposrednoj blizi ovog Kopa.

Pripadnici zaštitarske firme koja obezbjeđuje taj prostor nije dozvolila novinarskim ekipama da se približe mjestu događaja.

Kada je snimatelj RTVTK, sa još nekoliko kolega kamermana, uspio doći do mjesta deložacije i počeo snimati napadnut je i tom prilikom mu je oštećena kamera.

- Najoštrije osuđujemo oavakav napad na našeg kolegu Ademira Mešanovića dok je obavljao svoj posao, jer nedopustivo je da u 2019.godinu nemamo slobodu medijskog izražavanja. Očekujemo od nadležnih organa da štp prije utvrde činjenice i poduzmu korake u skladu sa zakonom, kazali su u RTV TK.

Napadnuti kamerman je ovako pojasnio situaciju:

- Kad smo došli na lice mjesta bili smo spriječeni da uđemo. Bili su tu kolege sa BHRT-a i sa RTV Lukavac. Počeli smo snimati a onda je došlo neko lice, mislim da je u pitanju obezbjeđenje iz firme "Cobra", uhvatio je za kameru i srušio je na pod, a sve to ima zabilježeno, kaže kamerman ove tv kuće.

Nema sumnje kako je ovaj divljački čin nedopustiv i da je krajnje vrijeme da se napadi na novinare zakonski regulišu kako bi oni mogli da obavljaju svoj posao nesmetano.

pressing.ba