Nema zabrane kretanje tokom vikenda

Federalni štab civilne zaštite u Sarajevu održao je danas novu sjednicu, ali nije donio naredbu o zabrani kretanja građanima tokom vikenda.
10.04.2020 u 16:11
tuzla

Ovu mjeru predložilo je Ministarstvo zdravstva Federacije, a prije održavanja sjednice, medijima je to nagovještavao i član Štaba Goran Čerkez.

No, kako je potvrdio Fahrudin Solak, načelnik Štaba, takva mjera nije usvojena.

Federalni štab civilne zaštite danas je donio nekoliko naredbi koje se odnose na rad poljoprivrednika, a na zahtjev Ministarstva poljoprivrede.

Prema naredbi Federalnog štaba, poljoprivredni proizvođači koji obavljaju proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prijevoznim sredstvima za prijevoz pčelinjih društava, opreme i materijala te da vrše prijevoz poljoprivrednih proizvoda, mogu nesmetano da obavljaju poljoprivrednu djelatnost na prostoru FBiH. Oni se izuzimaju iz ranije donesenih naredbi. Također, prema naredbi Štaba, trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare izuzimaju se iz naredbe donesene 3. aprila.

Osim toga, donesena je naredba da sve osobe koje ulaze u BiH na graničnim prijelazima, moraju u karantin. Osim toga, naređeno je da se šatorski prostori za boravak osoba postave i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, prijelazu Orašje, Velika Kladuša, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo, Doljani, Osoje, Ćepikuće, Neum 1, Neum 2 i Ivanica. Na graničnim prelazima Izačić i Bijača koristit će se ranije uspostavljeni šatorski prostor od Oružanih snaga BiH.

(avaz)