"Nisam matere mi ukrao traktor"

Bivši ministar u Vladi FBiH Desnica Radivojević ostat će u pritvoru jer je Sud prihvatio prijedlog Tužilaštva da se ovom Srbinu koji je kao SDA-ovac zloupotrijebio službeni položaj.
04.04.2019 u 16:08
desnica r

Tužiteljica Nevena Aličehajić je kazala da se Radivojević tereti da je kao zamjenik premijera na nezakonit način dobio jedan od traktora koji su u BiH stigli iz Kine kao donacija, a da je fiktivni primalac ove donacije u dokumentima bio svjedok Agan Valentić, kojem je Radivojević iz budžeta FBiH platio 5.000 KM kao protivuslugu za dobijanje traktora.

Početak ročišta obilježila je rasprava između Radivojevićevog advokata i sutkinje Rozite Šimić, nakon što je on tražio da mu bude dodijeljen po službenoj dužnosti, jer je lošeg imovnog stanja.

- Kolega, budite profesionalni. Kako može ministar biti u lošoj materijalnoj situaciji? - upitala je sutkinja Šimić, te potom isto pitanje postavila Radivojeviću koji je kazao kako ima troje djece i suprugu, a da je jedini on radio, kako je pred penziju, te da vraća kredit za kuću.

Slična rasprava dogodila se i na kraju ročišta kada je Radivojević ustvrdio da nema ništa sa djelima koja mu se stavljaju na teret, te da Ivicu Mladinu poznaje tek površno.

- Nemam ništa s ovim. Osudite me na 100 godina ako se išta od ovoga dokaže. Cijeli život radio sam besprijekorno i nikada nisam uzeo nijednu marku. Kunem se da nemam nikakve veze s ovim ljudima - rekao je Radivojević.

Sutkinja Šimić mu je na to kazala da Sudu ništa ne znači njegovo zaklinjanje i da se time ne osporavaju dokazi, te da će imati priliku da dokaze Tužilaštva pobija vlastitim dokazima.

pressing.ba