Živinice dobile cestu za bicikliste

Živinice su dobile autoput za bicikliste u dužini od dva i po kilometra, koji bi se u narednom periodu trebao da poveže sa Tuzlom i Kalesijom.
21.09.2019 u 14:44

Riječ je o projektu na kome se radilo zadnjih šest mjeseci i u koji je uloženo blizu 350.000 KM.

"Ovo će brendirati Živinice na mapi turističkih destinacija i dati jednu poruku da razmišljamo drugačije. Imamo u planu izgradnju više od 20 kilometara autoputa za bicikle, a da bismo to uradili morat ćemo posegnuti za finansijska sredstva iz IPA fondova, što nam je sada omogućeno jer imamo izgrađena dva i po kilometra", kazao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjašević.

On je istako da je sa načelnikom Kalesije Seadom Džafićem već uslovno dogovoreno spajanje Živinica sa spomenutom općinom. Nakon toga otvorena je mogućnost i za spajanje sa Tuzlom, čime bi se dovelo do zatvaranja geografskog kruga. Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Elvir Rožnjaković godinama je u svijetu biciklizma, a kako je danas kazao, izgradnja ovakvog autoputa od velikog je značaja.

"Većina nas vikende je koristila za odlaske na izlete i biciklizam, a mislim da ćemo u budućnosti to činiti još češće, jer imamo izgrađen jedan ovakav autoput. Nadam se da je ovo samo početak jedne velike priče koja će se realizirati na području Tuzlanskog kantona", naveo je Rožnjaković.

Autoput za bicikle u Živinicama je odvojen od magistralnih i lokalnih puteva čime je na znatno veći nivo podignuta sigurnost svih učesnika u ovakvoj vrsti saobraćaja. Vožnju bicikla po autoputu danas je probao i Muamer Brčaninović iz Biciklističkog kluba Živinice, koji smatra da je ovakav projekt posebno bitan u vremenu kada se saobraćajne gužve na glavnim cestama bilježe svakodnevno.

"Sada smo sklonjeni sa glavnog puta i osjećamo se mnogo sigurnije, posebno djeca. Dosad smo se veoma teško snalazili na cestama u Bosni i Hercegovini, jer je tamo izuzetno opasno voziti", naglasio je Brčaninović. Pored izgradnje ovog autoputa, Eldar Hrustemović iz Živinica smatra da bi infrastrukturu za bicikliste trebalo znatno poboljšati u samom centru ovog grada.

pressing.ba

"