Čak 38 godina mislio da ga je majka ostavila

Mlađan Radivojević (38) iz Donjeg Adrovca, kod Aleksinca (Srbija), prva je osoba za koju je dokazano da je ukraden kao beba. Imena njegovih roditelja u svim postporođajnim dokumentima, uključujući i matične knjige – izmišljena su. Ni majka, ni otac ne postoje! Mlađan je imao samo tri mjeseca kada je dat na usvajanje.
26.06.2019 u 13:44
radivojevic

"Liječila sam se od steriliteta, 14 godina nismo imali dece. Prijavili smo se za postupak usvajanja i stavljeni na listu čekanja. Brat od strica mog muža bio je načelnik policije u Aleksincu. Vjerovatno da bi se njemu dodvorili, tek, u centru za socijalni rad našli su nam brzo dijete", priča Verica Radivojević (71), Mlađanova usvojiteljka. Bebu su joj, kaže, donijeli tadašnji direktor Centra Aleksinac Slavoljub Momčilović i radnica Angela Stanimirović:

"Donijeli su ga u bolničkom čaršavu i Momčilović je rekao:

'Ako ti se ne sviđa, možeš da ga zamijeniš'.”

Usvojitelji su bili zbunjeni, ali toliko su se radovali djetetu da su vrlo brzo na ovo zaboravili. Mlađan je od najranijeg detinjstva znao da je usvojen, ali nije imao želju da traga za roditeljima. I Verici i njemu su u Centru rekli da je majka bila mlada i da je pobjegla iz bolnice odmah poslije porođaja.

"Kada sam i sam dobio troje djece, poželeo sam da saznam ko me je rodio, da se ne desi da moja djeca, ne znajući, jednog dana uđu u brak s bratom ili sestrom. Službenica Centra mi je samo usmeno potvrdila da me je majka ostavila u bolnici", priča Mlađan. Zato su se on i supruga Milica obratili Radiši Pavloviću iz Vladine Komisije za nestale bebe i predsjedniku Udruženja “Za istinu i pravdu o bebama”, i Milanki Momčilović iz istog udruženja. Tek posle njihove urgencije, Mlađan dobija izvod iz matične knjige i klupko počinje da se odmotava. Iz aviona se vidjelo da je dokumentacija falsifikovana

Navodno je rođen 3. marta 1981. u kruševačkom porodilištu, a u bolničkom protokolu pisalo je ime izmišljene majke Snežane Stojanović iz sela Prćilovica, devojačko prezime Milojević, i oca Siniše Stojanovića iz Donjeg Adrovca. Prva prijava Mlađanovog rođenja bila je pod prezimenom Stojanović. Međutim, bolnica šalje matičnoj službi istog dana novu prijavu, gde se briše bračno stanje i postojanje oca, i dečak sada ima samo majku i ime Nenad Milojević. Ni na jednom dokumentu ne postoji potpis majke. "Zanimljivo je da je, sada već pokojni, matičar Luka Stojanović, upisao dijete u matične knjige rođenih 10. marta, a izvod iz bolnice stigao je tek dan kasnije", kaže Pavlović.

Radivojevići su dječaka usvojili 2. oktobra 1981. i dali mu današnje ime i prezime. Kada je krenuo u potragu za majkom, ispostavilo se da žena koja se vodi kao njegov biološki roditelj, nije upisana ni u matičnoj službi u Aleksincu, niti u Žitkovcu (nadležnom za Prćilovicu i Donji Adrovac).

Ne postoji ni otac, koji se pojavljuje u prvom izvodu, kao ni podaci da je ikada sklopljen brak između roditelja. Direktorka Centra za socijalni rad u Aleksincu priznala je da njegovog, ali i još 28 dosijea o usvajanju u periodu 1976-1985. godine – nema! Kada su iz Udruženja izašli prvi put u medije s Mlađinom pričom, ne otkrivajući mu identitet, javile su se dvije porodice kojima su deca umrla tog proljeća u kruševačkom porodilištu, ali oni sumnjaju da su oteta.

Prvo dijete navodno je preminulo 10. juna 1981. Drugo je “preminulo” 4. marta, iako su Mlađanu tvrdili u kruševačkoj bolnici da nijedna beba nije umrla u vrijeme kada je on rođen. Drugo dijete je, kao i njega, u matične knjige upisao Luka Stojanović, i to isto 10. marta, iako je prijava iz bolnice stigla tek dan poslije. DNK analiza će uskoro pokazati da li je neka od ove dvije porodice Mlađina. "Kad sam počeo da tražim biološku majku, bio sam pun besa i jeda što me je ostavila, i htio sam da joj to i kažem. Međutim, kada sam shvatio da sam ukraden, sada želim da saznam ko su mi roditelji", kaže Mlađan. U ovome ga podržava usvojiteljka Verica, i dodaje da će ona, uprkos svemu, zauvijek ostati njegova majka.

(VN)