Novi zemljotres, epicentar kod Turbeta

Bosnu i Hercegovinu danas u 15.11 sati pogodio je zemljotres jačine 5,1 stepeni po Richteru.
02.11.2019 u 17:22
zemljotres

Prema podacima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra epicentar zemljotresa bio je 85 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, odnosno u blizini Turbeta, na dubini od 10 km.

Zemljtros se osjetio u više bh. gradova, kao i u glavnom gradu BiH.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave Civilne zaštite za N1 je kazao da nije bilo evakuacija zbog zemljotresa koji je u poslijepodnevnim satima pogodio centralni dio BiH. Solak je potvrdio da prema informacijama kojima raspolaže on i njegove kolege - nije bilo ni povrijeđenih osoba.

"Konstantno samo na vezi sa kolegama iz SBK i stanovništvom. Kada se zemljotres desio bilo je nelagodno biti u tim sredinama, dobro se to treslo. Nema razloga za panikom i brigom", izjavio je.

Zemljotresi su prirodna pojava koja se ne može spriječiti ili zaustaviti, rekao je. "Nema značajnijih šteta. Par cigli i crijepova je palo sa starijih objekata. Kolege su na terenu, pregledavaju da nema neke potrebe za pomoći u nekim objektima", rekao je Solak za N1.

"Ono što mogu potvrditi - nema povrijeđenih, Nema evakuacija iako se dobro zatreslo. Ljudi su izašli na ulice. Možda najjači potres ove godine i proteklih nekoliko godina", naveo je.

Zemljotres jačine 4,7 stepena po Rihteru registrovan je danas na području mjesta Turbe, objavljeno je na sajtu Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

(N1)