Oduzete cigarete vrijedne 133.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u regionalnim centrima Mostar i Sarajevo, u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su veću količinu rezanog duhana, ručno motanih cigareta i cigareta bez akciznih markica ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 133.000 KM.
18.10.2020 u 11:40

Na više lokacija koje pokriva regionalni centar Mostar, ovlašteni službenici UIO privremeno su oduzeli 9.005 paklica cigareta, 1.048 paklica ručno punjenih cigareta i 309,75 kg rezanog duhana. Navedena roba nije bila propisno obilježena akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje. Aktivnosti na terenu provedene su u saradnji sa policijskim službenicima PU Mostar.

Ukupna vrijednost akcizne robe koja je bila namijenjena za prodaju na crnom tržištu BiH procjenjuje se na iznos od 110.000 KM. Vršeći pojačane aktivnosti na sprječavanju nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina na putnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic, službenici Grupe za spječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UIO Sarajevo, otkrili su i privremeno oduzei 4.530 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO.

Akcizna roba oduzeta je u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i Suda BiH, a tržišna vrijednost iste procjenjuje se na 23.000 KM. U narednom periodu, ovlaštena službena lica UIO će protiv lica kod kojeg je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba, podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

(pressing.ba)