Oduzete cigarete vrijedne 35.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje oduzeli su 7.803 komada kutija cigareta tržišne vrijednosti 35.000 KM.
29.04.2018 u 12:29
cigare

Na putnoj komunikaciji Foča – Goražde, u mjestu Ustikolina ovlaštena službena lica UIO BiH, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo, u suradnji sa pripadnicima MUP-a BPK, pronašli su i u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva i Suda BiH privremeno oduzeli 5.770 kutija cigareta Ashima, Marble, Corset te Royal (FDS), koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO BiH.

U suradnji sa Grupom za istrage RC Sarajevo, protiv počinioca bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Službenici Grupe za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo tokom operativnog rada došli su do saznanja o više lica i putničkih vozila na područiju Sarajeva kojima se vrši distribucija i prodaja cigareta na područiju BiH. Nakon sumiranja operativnih saznanja provedena je akcija na lociranju i kontroli vozila i lica koja se dovode u vezu sa nelegalnim aktivnostima iz operativnih saznanja.

Tom prilikom pronađeno je i privremeno oduzeto 2.033 kutije cigareta Floyd, Weston, FM, Marble, Ashima, Mac, Sunny, Trocadero, Royal (FDS), Cosmopolitan i druge koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO BiH.

Protiv počinilaca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o Akcizama u BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, navedeno je iz UIO BiH.

pressing.ba