Opet nam prijete poskupljenjem goriva

Našim vlastima ne treba puno razloga da udare po leđima običnih građana.
08.04.2019 u 14:50
gorivo

Naime, ako se nakon dugog niza godina čekanja usvoji i primijeni prijedlog zakona o prijevozu opasnih tvari, kojim je, između ostalog, predviđeno da svaka cisterna s opasnom tvari, koja uključuje i naftu i naftne prerađevine, nakon prijeđenih 80 km cestom kroz Federaciju BiH plaća ekološku taksu, uvoznici i distributeri nafte i naftnih prerađevina prijete poskupljenjem goriva.

Ako se takva ekološka taksa uvede, opet će se cijena goriva prelomiti preko novčanika samih građana BiH, odnosno vozača. To je više puta i najavio Srđan Pešević, predsjednik Naftnog odbora u BiH, koji je na pitanja kako se priprema novo zakonsko rješenje koje se odnosi na prijevoz opasnih tvari i koje, u konačnici, može dovesti do novih poskupljenja goriva ako se uvede ekološka taksa na prijevoz cestovnim prometom, odgovorio kako je Ministarstvo unutarnjih poslova utemeljilo radnu grupu koja radi na donošenju tog zakonskog akta. 

- U radnoj grupi je, u ovom slučaju, i predstavnik Naftnog odbora koji će na sastancima jasno iznijeti naš stav. S obzirom na to da se aktivno radi na tome, ne bih ulazio u same detalje, ali moram apelirati na sve relevantne organe da ne iskoriste i ovaj zakonski akt za usvajanje novih parafiskalnih nameta koji neće imati cilj unaprjeđenje uređenja tržišta i zakonitost poslovanja, već pokrivanje troškova plaća u javnim preduzećima i otplatu ranije podignutih kredita - kaže Pešević.

(VL)