Pelet već "skočio" na 400 KM, a nagovještava se i veće poskupljenje

Polovinom septembra cijena tone peleta bila je otprilike 360 KM. Danas je ta cijena viša za 10 posto i izlazi na blizu 400 KM.
14.10.2018 u 15:58
pelet

Tako ovih dana jedan veći trgovinski lanac najavljuje da se 15 kilograma peleta prodaje za 6 KM, a, uz visoku cijenu, ima i jedna pozitivna stvar, a to je da se zbog ove količine nudi prilika onima koji nisu u mogućnosti izdvojiti veće svote novca da kupe za onoliko koliko imaju, a s obzirom na to i da se ovakvo vrijeme najavljuje i u iduće sedmice. 

Prije nekoliko godina mnogi su počeli prelaziti na pelet, a s obzirom na to da ga je forsirala i Evropa, a cijene su bile niske, način razmišljanja je bio da će se dugoročno taj trend nastaviti. Međutim, potrebe evropskih zemalja pojačale su izvoz, neki proizvođači su BiH počeli opskrbljivati slabijim peletom rađenim od različitog otpada, dok su onaj kvalitetniji počeli plasirati na evropsko tržište, tako da se jako brzo priča počela mijenjati te je od bajkovite postala pomalo tragična.

Ljudi se hvataju za slamku pa dosta vremena provode i po oglasnicima na kojima pokušavaju naći pelet po boljim cijenama. Tako neki ili svjesno ili nesvjesno ostavljaju cijene po kojima su ga nekad ranije prodavali. Tako smo u jednom od razgovora kontaktirali prodavača koji je rekao da je cijenu od 250 KM po toni peleta postavio prije nekoliko godina.

(VL)