SIPA uhapsila tri bankara

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u operativnoj akciji kodnog naziva “Bankar” u Sarajevu su uhapsili tri osobe. Klix.ba nezvanično saznaje da se radi o voditelju odjela poslovnice Sberbanke u Sarajevu, te još dva uposlenika.
05.09.2019 u 17:05

Akcija je realizovana po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Tužilaštva KS. Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e pretresli su stambene objekte na tri lokacije i uhapsili tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo ''Udruživanje radi činjenja krivičnog djela'', u vezi sa krivičnim djelom ''Zloupotreba položaja i ovlaštenja'', a sve u vezi sa krivičnim djelom i ''Pranje novca'', Krivičnog zakona FBiH.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti i poslovna dokumentacija koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem toku krivičnog postupka. SIPA je nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i izvršiocima protiv tri osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su kao uposlenici jedne od poslovnih banaka u Bosni i Hercegovini u periodu od početka 2016. do početka 2019. godine, zloupotrebom službenog položaja, iskoristivši svoj službeni položaj i prekoračivši granice službenih ovlaštenja, za lični račun vršili elektronsku kupoprodaju stranih valuta po kursnoj listi koja nije bila uobičajena za period od početka 2016. godine do marta mjeseca 2019. godine, odnosno prema onim vrijednostima deviznih kurseva koje su osumnjičeni prije prodaje, nezakonito i sistematski višestruko uvećavali, odnosno sistemski mijenjali paritet valuta prije transfera na svoje račune otvorene u različitim poslovnim bankama u Bosni i Heregovini s ciljem prikrivanja, da bi tako stečen novac za koji su znali da je pribavljen učinjenjem krivičnih djela, ubacivali u platni sistem Bosne i Hercegovine koristeći ga na različite načine, te su na taj način stekli protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.094.626,30 KM, te nanijeli štetu jednoj poslovnoj banci u Bosni i Hercegovini u iznosu od 1.082.813,79 KM", saopšteno je iz SIPA-e.

Uhapšeni se nalaze se u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu. U toku je kriminalistička obrada nakon čega će u zakonskom roku biti predati u nadležnost postupajućem tužiocu.

(klix)