Smjena Vlade TK nije uspjela

Inicijativa SDA i DF-a da se smijeni Vlada Tuzlanskog kantona nije uspjela!
08.04.2019 u 12:58

Inicijativu o uvrštavanju tačke dnevnog reda o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici Kantonalne skupštine predložilo je 13 zastupnika koji dolaze iz Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBiH) i dva zastupnika iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Inicijativa sa 14 glasova za, sedam protiv i 14 suzdržanih nije dobila potrebnu većinu. SDP, SBB i Naša stranka su bili suzdržani, iz PDA su bili protiv, dok su inicijativu podržali iz SDA, DF-a i SBiH.

Predstavnici SDA Bego Gutić i DF-a Mahir Mešaljić smatraju da je ovim glasanjem iskristalizovana nova skupštinska većina. 

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić navodi da su danas SDA i DF vodili proces u kojem su željeli blokirati ovaj kanton, odnosno spriječiti isplatu plaća, socijalnih i boračkih davanja, a sve kako bi se izvršio pritisak u cilju formiranja nove Kantonalne vlade. U tome, istakao je Hadžić, SDP nije želio učestvovati.

"Mi u SDP-u imamo odluku Glavnog odbora stranke koja je vrlo jasna, a to je da nećemo koalirati sa SDA. Imamo i odluku Kantonalnog odbora da nećemo koalirati sa PDA. Ovdje je danas bila identična priča onoj kada smo smjenjivali vladu SDA prije godinu dana. Tada je još uvijek neformirana PDA smjenjivala vladu SDA, smatrali smo da je to unutarstranački obračun i da nema potrebe da se miješamo u sukobe. Danas su zamijenjene uloge, te je SDA pokušavao smijeniti vladu PDA. Ni u tome nismo željeli učestvovati", istakao je Hadžić.

pressing.ba