Tuzla: Od 71 ubijenih, samo je jedna osoba bila starija od 50 godina

U Tuzli je danas obilježen 25.maj, dan stradanja tuzlanske mladosti.
25.05.2019 u 13:58
kapija

Obilježeno je sjećanje na 25.maj 1995.godine kada je ispaljena granata sa srpskih položaja na Ozrenu, koja je usmrtila 71 a ranila više od 130 građana Tuzle.

Odgovorni krivac za zločin na Kapiji Novak Đukić nalazi se na slobodi i boravi na teritoriji Srbije jer ima srbijansko državljanstvo. Novak Đukić je naredio da se topovskim preojektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli. Podsjetimo, Ustavni sud BiH ukinuo je prvobitnu presudu kojom je Đukić kažnjen sa 25 godina zatvora, Sud BiH je izrekao novu, kojom mu je kazna smanjena na 20 godina. Međutim, Đukić je u međuvremenu pobjegao u Srbiju.

Na tuzlanskoj Kapiji brojni pojedinci ali i nekoliko desetina udruženja i predstavnika kulturnog, javnog i političkog života te porodice i rodbina stradalih došli su na Kapiju ali i na Slanu banju gdje su ukopani ubijeni, da odaju počast žrtvama i njihovim porodicama.

Od 71 ubijenih samo je jedna osoba imala više od 50 a dvije više od 40 godina, što dovoljno govori da je stradala uglavnom tuzlanska mladost i to svih nacionalnosti.

I dok većina građana Tuzle jednom u toku godine se sjeća žrtava, najteže je njihovim porodicama koji svakodnevno misle na svoje koji više nisu među njima.

pressing.ba