Tuzla: Oduzeto blizu 4.000 paklica cigareta i 100 kg.duhana

Na područiju Grada Tuzle oduzeto je 3.980 paklica raznih cigareta kao i 100,6 kg duhana.
15.05.2020 u 19:26
cigare

Ovlaštena službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, a na osnovu operativnog rada i preduzetih operativnih taktičkih mjera došli su do saznanja da na području grada Tuzle postoji više osoba koje se bave prodajom cigareta i rezanog duhana, a koje su porijeklom iz susjednih zemalja.

Izvršen je pretres vozila, lociranih objekata, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH. Te tom prilikom pronađeno je 3980 paklica raznih cigareta koje su obilježene stranim akciznim markicama, kao i 100,6 kilograma duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je cca 38.000 KM.

Protiv četiri osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH („Sl. glasnik BiH“, broj: 08/10). U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UIO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

(pressing.ba)