Tuzla: Suspendovan policajac

Dvadesetčetverogodišnji policijski službenik T.O. iz Tuzle privremeno je suspendovan s radog mjesta, a Općinski sud u ovom gradu mu je odredio mjere zabrane.
24.02.2020 u 21:31

Dana 23.02.2020.godine Općinski sud u Tuzli donio je rješenje broj: 32 0 K 375915 20 Kpp kojim je odbijen kao neosnovan prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona broj: T03 0 KT 0087707 20 od 22.02.2020. godine za određivanje mjere pritvora osumnjičenom O.T.

Utvrđeno je da prema osumnjičenom postoji posebni pritvorski razlog iz člana 146. stav 1. tačka b) Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, ali da se ista svrha koja se postiže primjenom mjere pritvora može ostvariti i blažim mjerama, te je prema osumnjičenom izrečena mjera zabrane sastajanja sa određenim licima. Sud je našao da tužilaštvo nije u dovoljnoj mjeri konkretizovalo okolnosti koje čine vjerovatnim da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti isto krivično djelo – Zlostavljanje u obavljanju službe iz člana 182. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

U obzir je uzeta činjenica da osumnjičeni nije osuđivan, da je u toku 2019. godine dobio Pohvalu direktora policije Tuzlanskog kantona za postignute izuzetne rezultate u radu i poseban doprinos u zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana, te činjenica da je u međuvremenu zaprimio odluku o privremenoj suspenziji i da trenutno ne obavlja poslove policijskog službenika, zbog čega ne može ni postojati bojazan da će ponoviti krivično djelo, stoji u saopćenju Općinskog suda u Tuzli.