Tuzla: Suspendovana inspektorica

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u oktobru 2021. godine podiglo optužnicu protiv Anele Hatunić, tržišno-turističkog inspektora u KUIP TK, a koja je do nedavno bila Glavni kantonalni inspektor za promet roba usluga i saobraćaj zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.
03.12.2021 u 14:52

Općinski sud Tuzla je potvrdio optužnicu. U optužnici je obrazloženo da Hatunić, obavljajući svoju funkciju, u periodu od 2014. do kraja avgusta 2017. godine, nije obavljala svoje zakonom propisane obaveze pri inspekcoijskom nadzoru određenog broja poslovnih subjekata koji su bili predmet nadzora u Čeliću, Tuzli, Sapni i Lukavcu, te i pored utvrđenih prekršaja iz relevantne zakonske regulative pri nadzoru nije izdavala prekršajne naloge ili nadležnom sudu nije podnosila zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz tih razloga je nastupila zastara pokretanja i vođenja prekršajnog postupka što je za posljedicu imalo nemogućnost daljeg vođenja postupka, čime je subjektima nadzora, pravnim, fizičkim i odgovornim osobama pribavila korist u vidu izbjegavanja prekršajne odgovornosti u 9 različitih situacija koje su obuhvaćene optužnicom, saopćeno je za Tuzlanski.ba iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Kako nezvanično saznajemo Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je suspendovala Anelu Hatunić, do okončanja krivičnog postupka. Anela Hatunić bila je prva saradnica Amela Mehanovića koji je sa pozicije direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona smijenjen dva puta, piše Žurnal.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona također istražuje i Mehanovića zbog brojnih zloupotreba počinjenih u vrijeme direktorskog mandata. Prema zvaničnim informacijama iz Tužilaštva, prijave protiv Mehanovića odnose se na nekoliko segmenata – kršenje važećeg pravilnika KUIP-a TK za korištenje službenog vozila, nezakonito naplaćivanje dnevnica, unapređivanje, povećanje plata i osiguravanje drugih privilegija uposlenicima KUIP-a suprotno zakonima. Usprkos svemu tome, sredinom novembra ove godine Amel Mehanović je zaposlen u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, na mjesto tržišno, turističko-ugostiteljski inspektor sa mjestom rada u Tuzli.